Äiti järkyttyi: 12-vuotias kutsuttiin "samppanjajuhliin"

Australialaisäiti tyrmistyi tyttärensä saamasta juhlakutsusta, jossa mainittiin alkoholi.

Australialaisäiti tyrmistyi tyttärensä saamasta syntymäpäiväjuhlakutsusta. Kutsussa tyttö kutsuttiin samppanja-aamiaiselle juhlimaan ystäväänsä, joka täytti 13 vuotta, kertoo Daily Mail.

Mukana oli lupalappu lapsen vanhemmille.

– Mielestäni tämä kuvaa sitä, miten vinoutunut kulttuurimme suhtautuminen alkoholiin voi olla, tohtori Lorraine Baker kommentoi asiaa Herald Sun -lehdessä.

Suomessa alkoholi on alle 18-vuotiailta kielletty, ja myös alkoholijuomien myyminen ja välittäminen alle 18-vuotiaille on kiellettyä. Alkoholin ostaminen omallekin lapselle on rikos.

Australialaisen Bakerin mukaan alkoholinkäyttö on Australiassa hyvin tavallista.

Alkoholilla ei mitään myönteisiä vaikutuksia

Nuorena aloitetulla alkoholinkäytöllä on useita haittavaikutuksia. Australialaisia 12–16-vuotiaita teinejä seurannut tutkimus havaitsi, että lapset, joille perhe osti alkoholia, myös joivat muita todennäköisemmin.

Brittitutkimuksen mukaan puolet vanhemmista antaa lapsensa juoda kotona ennen kuin lapsi on 14-vuotias. Vanhemmat eivät halunneet lapsen kapinoivan, ja kotona juominen mahdollisti heidän mukaansa lapsen juomamäärien tarkkailun.

Suomalaisista tytöistä kahdeksan prosenttia oli kokenut ensimmäisen humalansa 13-vuotiaana tai sitä nuorempana. Pojilla luku oli yhdeksän prosenttia. 15–16-vuotiaista noin 40 prosenttia oli ollut humalassa ainakin kerran. Luvut ovat vuodelta 2015.

Nuoren terveydelle alkoholilla ei ole mitään myönteisiä vaikutuksia. Lapsen elimistö kestää sitä vielä huonommin kuin aikuisen.

***

15:27

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja