Äiti paljasti, että hänellä on suosikkilapsi – moni vanhempi suosii yhtä lapsistaan: "Luulin, että voisin olla parempi ihminen"

Äiti sai"pahan aavistuksen"– päätyi pelastamaan hengen 1:02
Tämä äiti sai "pahan aavistuksen" – päätyi pelastamaan hengen

Nimetön äiti kertoo suosivansa toista lastaan. Ilmiö on todellinen: monella vanhemmalla on suosikkilapsi, vaikka he eivät sitä haluaisikaan tunnustaa.

"Minua hävettää sanoa näin... Mutta minulla todella on suosikkilapsi".

Näin alkaa nimimerkki SMarie123:n tunnustus, joka on herättänyt paljon keskustelua Mumsnet-palstalla.

SMarie123 kertoo olevansa kahden pojan äiti. Pojista vanhempi on vaatinut vanhemmilta enemmän työtä, mutta nuorempi on ollut helpompi tapaus. Äiti tunnustaa, että nauttii nuoremman poikansa seurasta enemmän, koska tuntee kykenevänsä huolehtimaan tästä paremmin.

– Yritän todella kovasti piilottaa tunteeni. Otan esimerkiksi aina vanhemman poikani kauppaan, vain me kaksi, äiti kuvailee.

– Oma äitini oli julman epäreilu minua ja vanhempaa siskoani kohtaan, ja todella luulin, että voisin olla parempi ihminen.

"En rakasta heitä eri tavalla, mutta suosin toista"

Moni vanhempi on kiiruhtanut tunnustamaan, ettei SMarie123 ole yksin – monilla vanhemmilla on suosikkilapsi.

– Rakastan kahta vanhinta teini-ikäistäni paljon. He ovat kilttejä, välittäväisiä, hauskoja ja hyvää seuraa. Nuorimpani ei kuitenkaan ole lainkaan meidän muiden kaltainen, enkä oikeastaan pidä hänestä kovin paljon, eräs äiti tunnustaa.

– Kyllä, minulla on (suosikki). Sellainen kuuluu ihmisluonteeseen. En rakasta heitä eri tavalla, mutta suosin toisen tytön kasvattamista enemmän kuin toisen. Hänen kanssaan on ilo olla, kun taas vanhempi rakas tyttäreni on hyvin vaikea, ja on aina ollutkin, toinen sanoo.

– Suosikkini vaihtelee päivästä riippuen. Molemmat lapseni ovat uskomattoman erilaisia nyt, kolmas vanhempi kuvailee.

Tilanne lapselle epäreilu

Moni huomauttaa, että lapset joutuvat vanhempien harrastaman suosimisen vuoksi epäreiluun tilanteeseen, sillä lapsi kyllä havaitsee lopulta totuuden.

– Olin se lapsi, joka ei ole suosikki. Se oli selvää koko lapsuuteni ajan ja se on kurjaa nyt, kun olemme aikuisia. Vanhempien selvä suosiminen johti laajempaan sukumme suorittamaan suosimiseen, nimimerkki Wallsbangers sanoo.

Osa vanhemmista myös muistuttaa, että synnytyksen jälkeinen masennus voi aiheuttaa vaikeita tunteita lasta kohtaan. Siihen on kuitenkin saatavilla apua.

Suosimisella on hyvin vähän tekemistä rakauden kanssa

Suosikkilapsi-ilmiö on kuitenkin hyvin yleinen, vaikka useimmat kiiruhtavat vastaamaan kysymykseen "onko joku lapsista suosikkisi" kieltäen.

– Vuosien tutkimukset tukevat sitä, mitä moni on epäillyt – useimmilla vanhemmilla on suosikkilapsi, Tracy Asamoah kirjoittaa Psychology Today -sivustolla.

– Kyse ei ole siitä, onko sinulla suosikki vai ei, koska on melko selvää, että useimmilla vanhemmilla on. Yleensä suosimisella on hyvin vähän tekemistä sen kanssa, että rakastaisit toista lasta enemmän. Enemmän on kyse siitä, miten persoonasi sopii toisen lapsen persoonaan paremmin kuin muiden. Pohjimmiltaan kyse on siis tykkäämisestä.

Yritä ymmärtää, mistä tunteesi kumpuavat

Suurin osa vanhemmista ei kuitenkaan halua tunnustaa suosivansa yhtä lastaan, koska se voisi loukata muita lapsia tai aiheuttaa syrjinnän kokemuksia.

– Kun kuitenkin tunnistat, että saatat suosia yhtä lastasi, otat tärkeän askelen kohti paremman suhteen luomista kaikkien lastesi kanssa, Asamoah kannustaa.

– Sen sijaan, että antaisit periksi syyllisyydelle tai turvautuisit kieltämiseen, sinä voit (ja sinun pitäisi) ajatella sitä, millainen suhde sinulla on lapsiisi, ja yrittää ymmärtää, miten tunteesi jokaista lasta kohtaan vaikuttavat vanhemmuustapoihisi ja lapsen ja vanhemman väliseen suhteeseen.

Asamoahin mukaan lapsen suosimisessa voi olla kyse yksinkertaisesti siitä, että lapsi muistuttaa jotakuta toista: kenties ilkeää äitiä tai rakasta mummoa, jolla on ollut merkittävät vaikutus vanhemman elämään.

Se, ketä lapsi muistuttaa tai kenet hän tuo vanhempansa mieleen, ei luonnollisesti ole lapsen syy. Silti vanhemman suosimista voivat ohjata alitajuiset syyt. 

– Joskus vastaamme lastemme niihin luonteenpiirteisiin, joita näemme itsessämme. Ominaisuutemme, joista pidämme, ovat usein aihe juhlaan, kun lapsemme heijastaa niitä. Jos peili sen sijaan heijastaa virheen, vastaamme siihen usein negatiivisesti. Voimme vastata vihalla tai vältellen, koska omien puutteidemme kohtaaminen on epämukavaa.

"Kuten kaikissa suhteissa, siinäkin on hyviä ja huonoja aikoja"

Asamoahin mukaan vanhemman suhde lapsiin muuttuu ja kehittyy koko ajan. Vuoden kuluttua suosikkikin on voinut jo vaihtua toiseen.

– Lopulta sinun ja lapsesi suhde on vain sitä – ihmissuhde. Kuten kaikissa suhteissa, siinäkin on hyviä ja huonoja aikoja ja paljon tilaa kasvaa näiden välillä.

Asamoah muistuttaa, että vaikka vanhempi suosisi yhtä lasta, kaikkien lasten täytyy saada yhtä paljon rakkautta ja huolenpitoa.

– Joten rentoudu ja tunnusta, että tässä hetkessä sinulla voi olla suosikki. Astu sitten askel edemmäs ja tutki, miten tuo yksinkertainen tosiasia voi johtaa parempaan suhteeseen kaikkien lastesi kanssa ja luoda vahvemman, terveemmän perheen.

Onko sinulla kokemuksia suosimisesta? Kerro tarinasi:


Lue myös:

    Uusimmat