Mainos

Itsensä lyttääminen ei kannata – voi tutkimuksen mukaan pilata terveytesi!

Uusi tutkimus osoittaa, että oman vartalon haukkuminen ei vaikuta ainoastaan henkiseen hyvinvointiin – vaan fyysiseen myös.

Meillä kaikilla on joskus päiviä, jolloin oma peilikuva ei miellytä. Itseä on helppo syyttää vaa’an lukeman tai mittanauhan antaman senttimäärän perusteella, mutta tämä mollaaminen ei kannata. Tavalla jolla puhumme itsestämme, on tuoreen tutkimuksen mukaan kauaskantoisia seurauksia kokonaisvaltaista hyvinvointia ajatellen.

– Tunteet, joita henkilö tuntee kehostaan – ja tunteet, joita henkilö tuntee kehonsa vuoksi, voivat vaikuttaa siihen, kuinka terveitä he ovat, tutkimuksen johtaja Rebecca Pearl kertoo.

Pearlin esimerkin mukaan itsensä laiskaksi ja huonoksi ihmiseksi tunteva henkilö lähtee vähemmän todennäköisemmin kävelylenkille kuin henkilö, joka näkee itsensä reippaana. Ajatuksillamme voi muun muassa tällä tavoin olla välillinen vaikutus fyysiseen terveyteemme. 

Tutkijat huolissaan vallitsevasta kultturista

Pennsylvanialaisen yliopiston, School of Medicinen, selvityksen mukaan negatiivisten stereotypioiden sisäistäminen lisää henkilön riskiä sairastua muun muassa sydän- ja aineenvaihdunnan sairauksiin. Tämä tulos saatiin selville tutkimalla ylipainoisten henkilöiden terveyttä ja suhdetta omaan kehoonsa kyselylomakkeiden ja lääkärin tarkastusten perusteella. 

159 vastauksen perusteella saatiin selville, että negatiivisesta kehonkuvasta kärsivillä oli jopa kolminkertainen riski sairastua sydänsairauksiin ja 2 tyypin diabetekseen kuin henkilöillä, jotka eivät liittäneet negatiivisia stereotypioita itseensä.

Tutkijat ovatkin huolissaan vallitsevasta ”fat shame” -kulttuurista, jossa ylipainoisia ihmisiä syyllistetään heidän kokonsa vuoksi. Tällä syyllistämisellä on sekä mielenterveydellisiä että fyysisiä seurauksia.

– Näemme mediassa ihmisiä, jotka joutuvat häpeämään itseään painonsa takia. Tai ylipainoisia ihmisiä, jotka on kuvattu negatiivisesti, stereotyyppisellä tavalla. Tämä voi saada ihmiset tuntemaan kehonsa huonoksi riippumatta siitä, kuinka paljon he painavat, Pearl toteaa.

Lähde: MarieClaire 

***

4:44


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.