Mainos

Tutkimus paljastaa: Vanhempien virhe voi olla syynä lasten ylipainoon

Jos lapsen vanhemmat pitävät lastaan ylipainoisena, tulee siitä itseään toteuttava ennustus, paljastaa tuore tutkimus.

Vanhemmat, jotka pitävät lastaan ylipainoisena, saattavat huomaamattaan vaikuttaa lapsen painoon epäsuotuisalla tavalla. Näin kertoo kaksi vuosikymmentä kestänyt, hiljattain valmistunut selvitys, jossa tarkasteltiin kahden eri tutkimuksen tuloksia.

Lapset, joiden vanhemmat pitivät heitä pulleina, kerryttivät enemmän kiloja ympärilleen seuraavina vuosina kuin lapset, joiden vanhemmat pitivät heitä normaalipainoisina.

Tutkimustulokset kuulostavat nurinkurisilta tutkijoidenkin mielestä, sillä teoriassa lasten paino-ongelmiin puuttumisen pitäisi auttaa heitä elämään terveellisemmin. Psychological Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vanhempien puuttuminen asiaan toimii kuitenkin päinvastoin. Lapset, joiden vanhemmat pitävät heitä ylipainoisena, alkavat nimittäin itsekin suhtautua kehoonsa negatiivisemmin. He saattavat jopa yrittää pudottaa painoaan, mutta päätyvätkin lihomaan.

Tutkijoiden mukaan oman ylipainon tajuaminen voi olla stressaavaa ja jättää psykologiset arvet, sillä yhteiskunta arvostaa hoikkuutta ja karsastaa liikalihavuutta. Tämän vuoksi myös lapsensa painosta huolehtivat vanhemmat saattavat kommunikoida asiasta lapsilleen tavalla, joka saa lapsen itsensä näkemään kehonsa negatiivisessa valossa. Tämä voi johtaa omatoimiseen ja lopulta epäonnistuneeseen painonhallintaan lapsen puolelta.

Keskity positiiviseen, älä kommentoi painoa

Tutkimuksessa tarkasteltiin kahden eri tutkimuksen tuloksia, toisessa oli tarkasteltu 1823 australialaisperheen ja toisessa 5886 irlantilaisperheen tilannetta. Ensimmäisessä tutkimuksessa lapsia tutkittiin 4–5-vuotiaana ja uudelleen 12–13-vuotiaana. Irlantilaistutkimuksessa lapsia tarkasteltiin 9- ja 13-vuotiaina.

Kummassakin tutkimuksessa tulokset olivat samankaltaisia. Lapset, joita pidettiin ylipainoisina, olivat kerryttäneet eniten painoa teini-ikään mennessä. Muilla asioilla, kuten perheen rahatilanteella tai vanhempien painolla, ei ollut vaikutusta tuloksiin.

Tutkijat uskovatkin tulosten pätevän myös esimerkiksi Yhdysvalloissa. Tutkijat huomauttavat, että myös vuonna 2014 julkaistulla tutkimuksella oli samankaltaiset tutkimukset.

Tutkimusta johtanut Angelina R. Sutin Floridan yliopistosta kehottaa vanhempia unohtamaan painosta puhumisen ja keskittymään positiivisiin puoliin. Nuorille lapsille hän kehottaa tarjoamaan terveellistä ruokaa ja mahdollisuuksia säännölliseen liikuntaan.

Sutinin mukaan on paljon hyödyllisempää opettaa lapsille tarvittavat keinot elää terveellisesti kuin kommentoida heidän painoaan tarjoamatta konkreettista tukea muutoksiin. Vanhemmillekaan lapsille ei tule ehdottaa dieettejä, vaan keskittyä kohottamaan heidän itsetuntoaan, ja näyttää hyvää esimerkkiä terveellisistä elämäntavoista.

***

10:36

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.