Airiston Helmen rahanpesuepäily päätökseen: Takavarikoidut 3,5 miljoonaa palautetaan

Keskusrikospoliisi (KRP) esittää syyttäjälle esitutkinnan päättämistä varsinaissuomalaisen Airiston Helmen rahanpesuepäilystä.

Poliisin mukaan epäillyn rahanpesurikoksen selvittämistä ei ole perusteita enää jatkaa. Tutkinnan aikana on ollut takavarikossa 3,5 miljoonaa euroa, jotka palautetaan, jos syyttäjä tekee ratkaisun tutkinnan päättämisestä.

KRP kertoo odottaneensa rahanpesurikoksen osalta oikeusapuvastausta, jolla on ollut merkitystä esitutkinnan etenemisen kannalta. Päätös esitutkinnan lopettamisesta perustuu poliisin mukaan sen saamaan oikeusapuvastaukseen.

KRP:n mukaan jutun esitutkinta on ollut poikkeuksellisen pitkäkestoinen ja kansainvälisesti laaja.

– Tutkinnan kestoon ovat vaikuttaneet mittavat datatakavarikot sekä oikeus- ja virka-apupyynnöt, joita on tehty yli 20 maahan, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Tomi Taskila tiedotteessa.

Toinen tutkintahaara on jo syyttäjällä

KRP kertoi aiemmin STT:lle, että tutkintaa viivästytti se, että kaikkiin kansainvälisiin oikeusapupyyntöihin ei ollut saatu vastauksia.

Toinen Airiston Helmeä koskeva tutkintahaara siirtyi syyteharkintaan viime kuussa. Poliisi epäilee yhtiön käyttäneen toiminnassaan pimeää työvoimaa ja välttäneen veroja ja työeläkevakuutusmaksuja yhteensä lähes kolme miljoonaa euroa.

Esitutkinnan yhteydessä on määrätty noin 1,8 miljoonan euron arvosta omaisuutta vakuustakavarikkoon.

Pääomistaja venäläinen miljonääri

Airiston Helmen tiloihin Turun saaristossa sekä mantereella tehtiin KRP:n johdolla laaja kotietsintä syyskuussa 2018. Operaatiossa oli mukana ainakin KRP:n, Rajavartiolaitoksen ja Lounais-Suomen poliisin edustajia.

Viranomaisoperaatiossa löydettiin suuri määrä asiakirjoja ja sähköisiä tallennusvälineitä sekä noin 3,5 miljoonaa euroa käteistä rahaa.

Airiston Helmen pääomistaja oli kotietsintöjen aikaan venäläinen miljonääri Pavel Melnikov. Hänen lakimiehensä Kari Uoti kertoi kesällä 2019, että Airiston Helmi lopettaa toimintansa ja myy kaikki kiinteistönsä Suomessa. Jo huhtikuussa 2019 yhtiö oli asetettu selvitystilaan.

Lue myös:

    Uusimmat