AirAsian omistaja osti lentoyhtiön pikkuhiluilla – nyt uransa pahimmassa paikassa

AirAsian omistajan Tony Fernandesin matka musiikkialalta satojen miljoonien dollarien arvoisen lentoyhtiön omistajaksi on yksi ilmailuhistorian menestystarinoista. Fernandes on kuvaillut yhtiön lento-onnettomuutta ”pahimmaksi painajaisekseen.”

Ei ihan joka pojan lapsuudenunelma: perustaa edullinen lentoyhtiö, joka mahdollistaisi ilmojen halki matkustamisen yhä useammalle aasialaiselle. 

Mutta Tony Fernandesin unelma se oli. 

Kuala Lumpurissa vuonna 1964 syntynyt Fernandes muutti 12-vuotiaana Britanniaan ja kävi sisäoppilaitosta pienessä Epsonin kaupungissa. Myöhemmin hän opiskeli taloustiedettä yhdessä maailman arvostetuimmista yliopistoista Lontoossa. 

Musiikkialalta lentobisnekseen

Valmistuttuaan hän työskenteli toisen ilmailualan pioneerin Richard Bransonin omistamassa levy-yhtiössä Virgin Recordsissa ja Warner Musicilla. 

Vuoteen 2001 tultaessa levyala oli kuitenkin Fernandesin mielestä saanut kuoliniskun. 

– Kun musiikkiala epäonnistui omaksumaan internetin, ajattelin, että peli on hävitty ja lähdin, Fernandes sanoi. 

Mies päätti toteuttaa haaveensa ja lähti halpalentobisnekseen. Fernandes ei kuitenkaan halunnut aloittaa täysin tyhjästä, vaan otti haltuunsa pahoissa talousvaikeuksissa liidelleen Malesian valtion omistaman AirAsian.

Fernandes osti tappiota tuottaneen lentoyhtiön yhdellä Malesian ringgitillä, noin 26 Yhdysvaltojen sentillä. Hän otti yhtiökumppaneidensa kanssa kontolleen rajusti tappiollisen firman 11 miljoonan dollarin velat. 

Malesian tiikeri ei tiennyt aloittaessaan juuri mitään lentoliikenteestä, mutta hänellä oli selvä visio ja ilmiömäiset myyntimiehen taidot.

– Tilanne oli sellainen, että ei voinut kuin toivoa parasta. Mutta meillä oli kova markkinointikokemus musiikkialalta. Menimme alalle ja tiesimme, että jos hinnat pystyy puolittamaan, markkinarako on valtava. 

Satojen miljoonien omaisuus

Nyt 13 vuotta myöhemmin Tony Fernandes on arviolta 650 miljoonan dollarin omaisuudellaan yksi Aasian rikkaimmista miehistä. 

AirAsia on kasvanut muutaman sadan työntekijän pikkutekijästä jättiläiseksi, joka työllistää yli 15 000 ihmistä.

AirAsialla ja sen tytäryhtiöillä matkustaa vuodessa 230 miljoonaa ihmistä. Se on voittanut maailman parhaan halpalentoyhtiön tittelin kuusi vuotta putkeen. 

Yhtiön keulakuvalla on ollut tapana tehdä stuerttivuoro kerran kahdessa kuukaudessa, jotta hän pysyisi perillä, mitä ruohonjuuritasolla tapahtuu. AirAsian iskulause kuuluu: Now everyone can fly, nyt kaikki voivat lentää. 

Karismaattisella ja kotimaassaan kulttimaineeseen nousseella yritysjohtajalla on ollut varaa hyvin kalliisiin harrastuksiin. 

Hän perusti formulatalli Caterhamin ja osti vuonna 2011 pääosuuden Englannin Valioliigassa pelaavasta jalkapallojoukkue Queens Park Rangersista. 

Mereen syöksy suuri järkytys

Mutta nyt Fernandes on yrittäjäuransa yhdestä kovimmista paikoista. AirAsian Airbus 320-koneen viime sunnuntaina tapahtunut mereen syöksy järkytti häntä syvästi.

– Olen liikuttunut erityisesti muilta lentoyhtiöiltä saamastani tuesta. Tämä on pahin painajaiseni. Mutta emme pysähdy tähän, Fernandes twiittasi onnettomuuspäivänä. 

Nyt AirAsia tarvitsee Fernandesin johtajuutta enemmän kuin koskaan. 

– Kaikille työntekijöilleni AirAsiassa, pysykää vahvoina. Jatkakaa parhaina. Rukoiltaa kovasti. Tehkää edelleen parhaanne vieraidemme eteen. Nähdään kaikki pian, Fernandes kannusti Twitterissä. 

Lue myös:

    Uusimmat