Airaksinen: Kanervalta mennyt luottamus

Professori Timo Airaksinen, Helsingin yliopisto

Filosofian professori Timo Airaksinen Helsingin yliopistosta näkee, että ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok.) luottamus punnitaan tällä viikolla, kun osa Kanervan tanssija Johanna Tukiaiselle lähettamistä tekstiviesteistä julkaistaan.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Airaksinen muistuttaa, että demokraattisessa yhteiskunnassa politiikka on luottamusammatti.

- Poliitikko on sen luottamuksen varassa, mitä kansalaiset, kollegat ja puolue osoittavat. Nyt näyttää siltä, että Kanervalta on mennyt luottamus ja sen mukana kaikki. Mennyttä luottamusta on vaikea palauttaa, senhän me kaikki tiedämme arkielämästä.

- Luottamus voi mennä hyvin nopeasti. Ei siksi, että lähettää tekstiviestejä, vaan siksi, että ryhtyy venkoilemaan asian kanssa. On kummallista, että poliitikot eivät totu siihen, että pitäisi panna heti kortit pöydälle. Pitäisi myöntää, mitä on tapahtunut ja sanoa: "Tässä olen, päättäkää."

- Veikkaan, että Kanervan on aika vaikea pysyä ulkoministerinä sen jälkeen, kun tekstiviestit on julkaistu, Airaksinen toteaa.

Vaatimukset koventuvat

Airaksinen arvioi, että Kanervan tekstiviestikohun seurauksena kansalaisten vaatimukset poliitikkoja kohtaan lisääntyvät.

- Ehkä se lisää amerikkalaistyylistä kaksinaismoraalia politiikassa. Kaikkien pitää esittää siveää ja puhtoista, eikä elämän ryppyjä, pieniä hillittömyyksiä ja mokauksia siedetä ollenkaan.

Airaksinen ei näe Kanervan tilannetta varsinaisena moraalikysymyksenä. Moraali nousee hänen mielestään esille enemmänkin tiedotusvälineiden toiminnassa.

- Voidaan kysyä, mitä järkeä on jahdata yhtä ihmistä näin hirvittävällä ja murskaavalla tavalla. Mikä tämän jahdin syy on? Kyse on nyt vain siitä, onko Kanerva menettänyt luottamuksen vai ei, onko hänellä vielä sitä, mitä poliitikko tarvitsee.

Airaksinen muistuttaa, että nyt punnitaan nimenomaan poliitikon, ei ihmisen kohtaloa.

- Poliitikossa on kaksi persoonaa, virallinen persoona ja yksityispersoona. Virallinen persoona on vaaleissa valittu ikään kuin keinotekoinen persoona, joka hoitaa meidän asioitamme. Yksityishenkilöä taas täytyy tässä tilanteessa sääliä ja olla pahoillaan hänen puolestaan, Airaksinen puntaroi.

Lue myös:

    Uusimmat