Aina sama este tiellä – maistavatko Lionel Messi ja Argentiina jälleen karvasta kalkkia?

Messi: Meidän pitää olla realistisia 0:25

Lionel Messi on pelannut aiemmin kolmessa MM-turnauksessa, ja joka kerta Argentiina on pysähtynyt Saksaan. Käsillä voi hyvin olla Messin, 30, uran viimeinen realistinen sauma iskeä Argentiinan kanssa MM-kultaan, mutta jääkö se 170-senttiseltä supertähdeltä saavuttamattomaksi haaveeksi?

Video: Lionel Messi muistutti MM-kisojen alla, että Argentiinan on syytä olla odotuksissaan realistinen.

Lähes kaiken muun FC Barcelonaa seurajoukkuetasolla edustava Messi on voittanut: Neljä Mestarien liigan titteliä, kolme seurajoukkueiden maailmanmestaruutta, lukuisia Espanjan liigamestaruuksia ja cup-mestaruuksia. Argentiinan paidassa Messi on saanut kaulaansa jalkapallossa vähemmän arvostettua olympiakultaa, mutta muuten himoittu arvokisamenestys puuttuu, sillä yhden MM-hopean ohella Etelä-Amerikan mestaruusturnauksessa Copa Americassa on ollut tyytyminen kolmeen kakkossijaan.

vaikka

Messi on palkittu vuoden parhaana jalkapalloilijana maailmassa viidesti, ja häntä on usein luonnehdittu kaikkien aikojen parhaaksi pelaajaksi.

Argentiinalla on takavuosikymmeniltä kaksi maailmanmestaruutta, mutta Messin aikana joukkuetta on MM-kisoissa piinannut joka kerta Saksa. Näin kävi jo, kun Messi oli MM-tasolla ensi kertaa mukana vuonna 2006 – tuolloin 18-vuotiaana oppipoikana debytoituaan maajoukkueessa vasta vuosi aiemmin.

Messi alusti 2006 MM-avausottelussaan Serbia ja Montenegroa vastaan Hernan Crespon osuman ja ampui itse uransa ensimmäisen MM-turnausmaalin. "Kirppu" oli kuitenkin kokonaisuutta ajatellen vielä statistin roolissa ja istui Saksa-puolivälieräottelun vaihdossa. Alkulohkonsa voittaneen Argentiinan taival päättyi katkerasti, kun kisaisäntä Saksa oli parempi rangaistuspotkukilpailussa.

Neljä vuotta myöhemmin Messi oli jo lähtökohtaisesti turnauksen, ja maailman, suurin jalkapallotähti. Hänet oli palkittu vuoden parhaana pelaajana kahdesti peräjälkeen. Argentiinassa hekumoitiin, että Diego Maradona valmentajana sekä Lionel Messi pelaajana tarjoaisivat joukkueelle jumalallisen sivalluksen kohti futismaailman himotuinta pokaalia.

Vaikka Argentiinan hyökkäyskalusti oli Messin, Carlos Tevezin, Sergio Agüeron ja Angel Di Marian myötä timanttia, peli oli Maradonan aikana kauttaaltaan yksilövetoista ja kenttätasapainon kanssa oli ongelmia.

Peliä mallikkaasti tehnyt Messi ei saanut maalitilanteissa tehoja irti, vaan jäi koko turnauksessa osumitta. Kun lisäksi Argentiinan peräpää vuosi tosipaikassa karulla tavalla, Saksa päätti joukkueen taipaleen puolivälierissä luvuin 4–0.

Hopea

2014 Brasiliassa Argentiina äityi taktisesti Maradonaa valveutuneemman Alejandro Sabellan johdolla häikäisevään lentoon. Messilläkin sujui: hän kihautti neljä maalia ja lisäksi rangaistuspotkukilpailuosuman Hollannin reppuun välierissä.

Argentiina pelasi finaalissa ensi kertaa 24 vuoteen, mutta:

Vastassa oli Saksa. Varsinaisen peliajan joukkueet mittelöivät maalittomasti, mutta jatkoajalla, 113. minuutilla, argentiinalaisten maailma musteni. Vaihdosta kentälle tullut Mario Götze taiteili pallon reppuun André Schürrlen keskityksestä, ja Saksa meni maailmanmestaruuteen.

Ei vieläkään, ajatteli Messi. Valinta turnauksen parhaaksi pelaajaksi toi yhden kivan henkilökohtaisen meriitin lisää, mutta se oli kuin haukku lohtusuklaasta hukatun kultaunelman rinnalla.

Venäjän kekkerit

Vähällä oli, ettei Argentiina olisi nyt ollenkaan Venäjällä. Joukkue taisteli turnaukseen vaikeimman kautta, kun se tarvitsi viime vuonna MM-karsintojensa viimeisessä ottelussa voiton Ecuadorista, ja Ecuador meni ottelussa 1–0-johtoon. Messi otti koko Argentiinan reppuselkäänsä ja latoi hattutempulla joukkueensa 3–1-voittoon ja kisoihin.

Argentiina ja Saksa voivat kohdata aikaisintaan välierissä. Jos ei nyt, ei koskaan, moni ajattelee Messistä ja MM-kullasta. Argentiinan ydinrunko on varsin kokenut, ja parempia saumoja Messi ei luultavasti saa, vaikka jatkaisi uraansa seuraaviinkin kisoihin.

Argentiina kuuluu MM-kisojen kärkikatraaseen muun muassa Brasilian, Saksan, Ranskan ja Espanjan kanssa. Näiden maiden kohdatessa erot ovat äärimmäisen pieniä, ja taktisten nyanssien ohella päiväkohtainen vireys sekä kaikkein kovimmat yksilöt ovat niitä aspekteja, joilla menestys tulee tai on tulematta.

Messin tarina olisi mestaruudella kirjoitettu tähtiin. Kasvukivut, lähellä käynti ja karvas pettymys, ja viimein, kädet kohti taivasta.

Siihen on kuitenkin vielä matkaa. Ensin olisi selvitettävä varsin tasokas alkulohko, jossa vastaan iskevät järjestyksessä Islanti, Kroatia ja Nigeria. Ensimmäisenä koetinkivenä on sitkeä Islanti tänään kello 16 Suomen aikaa käynnistyvässä ottelussa.

Lue myös:

    Uusimmat