Mainos

Ailus Ylelle: En olisi johtanut Kevaa ilman poliittista jäsenkirjaa

Kuntien eläkevakuutuksen toimitusjohtajan paikalta eroamaan joutunut Merja Ailus myönsi Ylen Arto Nyberg -ohjelmassa, ettei olisi johtanut Kevaa ilman poliittista jäsenkirjaa.

Keskustalainen Ailus valittiin Kevan johtoon vuonna 2009.

Työsuhde-etuepäselvyydet aloittivat keskustelun

Merja Ailuksen kujanjuoksu Kevassa alkoi 10. marraskuuta, kun Helsingin Sanomat kertoi Ailuksen maksaneen kahdesta yli miljoonan euron työsuhdeasunnostaan liian pientä veroa vuosien ajan. Ailuksen mukaan kyse oli eläkelaitoksen hallinnossa sattuneesta inhimillisestä virheestä, johon hänellä ei ole osuutta.

Ailus päätti luopua asuntoedustaan. Julkisuuteen nousi myös muita epäselvyyksiä Ailuksen työsuhdeautosta sekä lapsilisistä, joita Ailus sai samanaikaisesti Suomesta ja Norjasta.

– Jos ajatellaan minua ja kahta edeltäjääni, niin meistä ei olisi kukaan tällä paikalla istunut ilman poliittista jäsenkirjaa, Ailus totesi.

Ailus kertoi kuitenkin päätyneensä nyt keskustan nykyisen puheenjohtajan kannalle poliittisista virkanimityksistä.

(Juha) Sipilähän tästä viritti keskustelua, ovatko poliittiset nimitykset arkipäivää, niin olen sitä mieltä, että ei varmaan ole.

Ailuksen tapauksessa puhuttaneet työsuhde-edut olivat periytyneet hänelle edeltäjiltään. Siksi Ailus ei ymmärrä, miksi juuri hänen tapauksessaan eduista nousi kohu.

– On ymmärrettävää, että se herättää tuntemuksia, jos etuja vertaa kuntien pienipalkkaisiin ihmisiin. Keskustelu kohtuullisuudesta lähti yhden kuntaorganisaation kautta, verrokkikehyksiä yksilöihin ei aluksi ollut, Ailus selvitti tilannetta Arto Nybergille.

Ailus ei näe toiminnassaan virheitä. Hän kuitenkin myöntää, että julkisuuden hallinnasta hänellä on opittavaa.

Vaikka puolueen jäsenkirja olikin Ailuksen mukaan perusteena hänen valintaansa, hän ei pitänyt merkittävänä, että kyse oli juuri keskustasta.

– Ei liene salaisuus, että mä olen melko epäpoliittinen henkilö.

"En ole ahne"

Ailuksen tapaus nostattiin esiin myös eläkepomojen palkkiot ja niiden kohtuullisuuden. Ailus vastasi Nybergille, ettei koe olevansa ahne. Pyynnöt nostaa palkkaa tuhansilla euroilla kuukaudessa johtuivat Ailuksen mukaan siitä, että Kevan vastuualue laajeni.

Yksityisten eläkeyhtiöiden miesjohtajat ovat ansainneet moninkertaisesti Ailukseen verrattuna. Ailus halusi korostaa, ettei lähde keskustelemaan tapauksestaan mies-naisnäkökulmasta.

– Saattaa olla, että ne ovat taustalla vaikuttavia asioita. Naiset ja miehet eivät ole vielä samalla viivalla, mutta minä en ole kohdannut tällaista kohtelua. En suostu uhriutumaan, Ailus päätti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.