Aikuisneuvolat yleistyvät Suomessa – eläkeläiset punnitaan, mitataan ja tutkitaan säännöllisesti

Aikuisneuvolat yleistyvät Suomessa 2:00
Raahe on aikuisneuvoloiden pioneereja Suomessa.

Miltä tuntuisi päästä taas neuvolaan punnittavaksi ja mitattavaksi? Se on yhä useammalle mahdollista, kun erilaiset aikuisneuvolat tai seniorineuvolat yleistyvät Suomessa.

Raahe on alan pioneereja: siellä perustettiin ikäihmisten aikuisneuvola jo viitisentoista vuotta sitten.

– Täällä käydään läpi liikkuminen, syöminen, juominen, tupakointi, sosiaalinen elämä ja kaikki arkiasiat asumisoloja myöten, kertoo alusta saakka terveystarkastuksia eläkeläisille tehnyt terveydenhoitaja Tuija Kaisto.

Hän uskoo terveystarkastusten ennaltaehkäisevään voimaan.

– Kyllähän tämä lisää varmasti ikäihmisten hyvinvointia ja kiinnostusta omaan terveyteen. Monelle tämä on myös paikka, jossa voi avautua vaikka omista ongelmista tai yksinäisyydestä, sanoo Kaisto.

Terveydenhoitajan tehtävänä on kartoittaa ikäihmisen elämäntilanne aasta ööhön. Parin tunnin terveystarkastuksen aikana käydään läpi perusasiat kuten näkö, kuulo, mittaus, punnitus, verenpaineet, keuhkojen testaus ynnä muut. Verikokeissa on käyty jo ennen ensimmäistä neuvolakäyntiä, joten niitä päästään tutkimaan heti alkuun.

– Kyllähän joukkoon mahtuu myös syrjäytyneitä ja ehkä alkoholisoituneita ja yksinäisiä ihmisiä. Heitä me yritämme myös saada tässä kiinni ja avun piiriin, kertoo Kaisto.

Tehokkaita testipaikkoja

Suomessa on jo muutamia kymmeniä ikäihmisille suunnattuja neuvoloita, ja määrä lisääntyi tämänkin vuoden alusta usealla. Raahessa vastaanotolle tulee eläkeläinen Ilmo Arvela, joka päästää toimittajan seuraamaan neuvolakäyntiä. Ensin mitataan pituus.

– Mahtaako olla sama kuin armeijan aikana... vai onko mennyt mies kasaan, pohtii Arvela ääneen.

– Sata seitsemänkymmentä kolme! Et ole mennyt kasaan! huikkaa Kaisto.

Sitten puntariin, keuhkotesteihin, keskusteluun ruuasta ja elämäntavoista. Tuleeko alkoholia käytettyä?

– No en ole tupakoinut koskaan ja viina ei ole ollut riesa ikinä! huomauttaa Arvela.

Puhutaan kolesterolista, liikkumisesta ja muusta arkipäivän toiminnasta.

– No, liikkumista voisi ehkä lisätä. Eläkepäivien jälkeen se on vähentynyt, toteaa Arvela.

Kaisto antaa Arvelalle testien, mittausten ja punnitusten jälkeen hyvät pisteet.

– Kyllä. Aika monella on verensokerit ja kolesterolit koholla ja ruokavaliokin koostuu joskus lähinnä alkoholista, kahvista ja tupakasta.

Sosiaaliset suhteet puntarissa

Terveydellisten seikkojen lisäksi neuvolassa käydään pitkät keskustelut taloudellisesta tilanteesta, asumisesta, ystävistä ja ylipäätään elämän mielekkyydestä.

– Lähestulkoon kaikki ovat tyytyväisiä, että on aikaa keskustelulle. Kyllä siinä aika laajasti otetaan asioita esille, sanoo Kaisto.

Raahessa lähes kaikki 65 vuotta täyttäneet osallistuvat neuvolakäynteihin. Arvelakin odotti käyntiä innolla.

– Odotan sitä tässä tarkastuksessa, että täällä tulee ylösnostoja niin sanotusti. Saa sitten niitä ohjeita että mitä tässä elämässä pitäisi tehdä vähän toisin, että jaksaa vielä monta monituista vuosikymmentä, sanoo Arvela.

Terveystarkastuksissa on käynyt ilmi, että eläkeläiset tupakoivat yllättävän paljon.

– Varsinkin vuonna 1953 syntyneissä nousi esille, että tupakointi on aika reilua verrattuna nuoriin. Se on aika huolestuttava asia, johon täällä yritetään myös saada muutosta, sanoo Kaisto.

Lue myös:

    Uusimmat