Aiheuttaako koronakriisi perheessänne ahdistusta ja unettomuutta? Näiden vinkkien avulla nukutte kaikki paremmin!

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23
Älä unohda unta – näin uni vaikuttaa terveyteesi

Vallitsevat olosuhteet voivat aiheuttaa kenelle tahansa huolta, ahdistusta ja unettomuutta. Ahdistus ja unettomuus kulkevat usein käsi kädessä johtaen ikävään kierteeseen. Koronakriisin mahdollisista vaikutuksista uneen uutisoi Parents.

Riittämätön uni voi johtaa lisääntyneeseen ahdistuneisuuteen, ja ahdistuneisuus voi puolestaan johtaa unettomuuteen. Tuloksena on kierre, jonka seurauksena olet täysin uupunut.

Uupumus ei tee hyvää vastustuskyvylle. Unenpuutteen seurauksena kehomme erittää vähemmän sytokiinia. Sytokiinit ovat proteiineja, joista osa taistelee kehon tulehdustiloja vastaan. Heikentynyt vastustuskyky voi olla erityisen haitallista nyt, kun kaikki yrittävät tehdä parhaansa pysyäkseen terveenä. 

Unenpuute ei koske pelkästään aikuisia. Riittämätön unensaanti saattaa koskettaa myös lapsia erityisesti nyt, kun koko perhe viettää paljon aikaa kotosalla eikä tarkkaa arkirytmiä välttämättä ole.

– Vanhemmat voivat olla häkeltyneitä nukkumaanmenoajan aiheuttamista tappeluista tai ajankäytön hallinnasta, sanoo psykologi ja kirjailija Alicia Clark.

– On hyvin vaikea ylläpitää arkirutiineja, kun kaiken joutuu tekemään itse. Vanhemmat joutuvat kotiopettamaan lapsiaan ja työskentelemään itse samanaikaisesti. He ovat päivän loputtua uupuneita, ja lasten saaminen sänkyyn vaatii energiaa, Clark selittää.

Seuraavilla vinkeillä voitte koittaa parantaa koko perheen unen laatua.

Pienet lapset

Pienten lasten kohdalla tarkkaa ja johdonmukaista unirytmiä on tärkeä ylläpitää. Unirytmistä ei saisi lipsua liiaksi poikkeuksellisissakaan tilanteissa. Jos lapsella on vaikeuksia saada unta, lämmin kylpy, iltasatu tai halailu ennen nukkumaanmenoa saattavat auttaa.

Lapsen olisi hyvä myös saada liikuntaa päivittäin. Vaikka suurin osa vanhempien energiasta voi tällä hetkellä mennä puhtaasti arjen ylläpitämiseen, on hyvä muistaa, että liikunta parantaa unen laadun lisäksi niin fyysistä kuin henkistäkin terveyttä.

Esiteinit ja teinit

Teini-ikäiset lapset tarvitsevat paljon unta. Hormonaalisista muutoksista johtuen heillä voi kuitenkin olla vaikeuksia saada unen päästä kiinni. Koronakriisistä johtuva huoli ja ahdistus voivat vielä lisätä uniongelmia.

Vaikka teini-ikäisellä ei olisi enää varsinaisia nukkumaanmenoaikoja, voi niistä tällä hetkellä olla hyötyä. Johdonmukaiset rutiinit auttavat kehoa aistimaan, koska pitäisi alkaa rauhoittua nukkumista varten.

Elektroniset laitteet kannattaa laittaa syrjään noin tuntia ennen yöpuulle menoa. Sinivalon lisäksi nukahtamista häiritsee esimerkiksi sosiaalinen media.

Aikuiset

Vanhemmat laittavat usein lapsensa itsensä edelle. He haluavat varmistaa, että muu perhe saa levättyä riittävästi, unohtaen ehkä omat tarpeensa. Kaikkien hyvinvoinnin kannalta on kuitenkin tärkeää, että myös vanhemmat saavat tarpeeksi unta ja priorisoivat lastensa lisäksi myös oman hyvinvointinsa.

Oman vaikeutensa nukkumiseen tuo vallitsevasta tilanteesta johtuva ahdistus ja huoli. Alicia Clarkin mukaan nukahtamista voi helpottaa se, että aivoille antaa jonkinlaista kevyttä virikettä.

– Olen harhautusten suuri fani. Esimerkiksi 200:sta alaspäin laskeminen saa aivot keskittymään, mutta ne eivät rasitu liiaksi. Idea on siinä, että mieli saadaan keskittymään johonkin muuhun kuin ahdistaviin ajatuksiin, Clark selittää.

Myös erilaisista meditaatio- ja mindfulness-harjoituksista voi olla apua. Jos mikään muu ei auta, Clark suosittelee kääntymään lääkärin puoleen. Hänen mukaansa lääkkeiden avulla saatu uni on parempi kuin ei unta ollenkaan.

Koronapandemian ja sen aiheuttaman ahdistuksen myötä omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtiminen on erittäin tärkeää. Riittävä uni ja hyvä unen laatu ovat avaintekijöitä oman terveyden ylläpitämisessä.

Lue myös:

    Uusimmat