Mainos

AIDS-rokotteen valmistuminen kestää vielä vuosia

Ennalta ehkäisevän rokotteen kehittäminen AIDS-epidemioita vastaan on tärkein asia, johon kaikki HI-viruksen tutkimuksen voimavarat on suunnattava, sanoi Yhdysvaltain johtaviin HIV-tutkijoihin kuuluva professori William Paul. HI-viruksen kyky muuntautua nopeasti tekee rokotteen kehittämisen erityisen vaikeaksi.

Aids-kuvitusta, mikroskooppi (grafiikka)

Paul arveli, että rokotteen kehittäminen kestää vielä kymmenen vuotta, ehkä kauemminkin. Hän korosti sitä, että AIDS on ja tulee olemaan erityisesti kehitysmaiden ongelma. Siksi rokotteen pitäisikin soveltua kehitysmaiden tarpeeseen, sillä muuten taudista ei selvitä. Paul kertoi, että AIDS-tapauksista noin 90 prosenttia on kehitysmaissa.

Lääkeyritykset panostavat voimakkaasti taudin vastaiseen lääkekehitykseen. Nyt on tullut markkinoille lääkkeitä, joilla estetään HI-viruksille keskeisten entsyymien toimintaa. Näillä lääkkeillä on saavutettu hyviä hoitotuloksia. Lääkkeet ovat kuitenkin erittäin kalliita, mikä rajoittaa lääkkeiden käyttöä kehitysmaissa.
-Avainkysymys on, onko oikein, että meillä on lääkkeitä, joita voidaan markkinoida vain hyvin pienelle määrälle sairastuneista kehittyneissä maissa, Paul tiivisti.

Nykyiset lääkkeet eivät paranna eivätkä pelasta taudilta. Ne ainoastaan helpottavat tilannetta. Rokotekehittelyn rinnalla on keskeistä edetä tehokkaasti myös perustutkimuksen puolella viruksen erityispiirteiden ja elimistön puolustuksen ymmärtämiseksi. Paul johti viime vuoteen asti Yhdysvalloissa AIDS-tutkimusjaostoa, joka päättää käytännössä, mihin AIDS-tutkimusvarat suunnataan. Paul on äskettäin palannut tutkimusyksikkönsä johtajaksi kehittääkseen turvallista ja tehokasta rokotetta. Hän osallistuu Turussa meneillään olevaan biotieteiden tutkimuksen asiantuntijakokoukseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.