Mainos

Aids-rokotetta kokeillaan Afrikassa

Yhdysvaltalaiset tutkijat kokeilevat aids-rokotetta ensimmäistä kertaa afrikkalaiselle testiryhmälle. Rokotekokeilulla pyritään vasta varmistamaan rokotteen turvallisuus. Tutkijaryhmässä mukana oleva tohtori Jerrold Ellner sanoi maanantaina pitävänsä koetta kuitenkin merkittävänä askeleena kehitettäessä tehokasta rokotetta maanosaan, johon aidsin jäljet ovat jättäneet raskaat arvet.

Aids-rokotetta on testattu vapaaehtoisilla Yhdysvalloissa tähän mennessä useaan otteeseen, mutta ei vielä kertaakaan Afrikassa. Rokotetta testataan 40:llä ugandalaisella hiv-negatiivisella henkilöllä. Rokote on kehitetty ihmisille vaarattomasta canarypox-viruksesta. Rokotteen avulla ihmisen immuunijärjestelmän odotetaan tunnistavan ja torjuvan canarypox-viruksen sisältämät, hiv-geenejä kantavat proteiinit.

Tutkijat toivovat kehittävänsä geneettisesti heikennetyn version hiv:stä. Apinoille tehdyissä kokeissa on kuitenkin todettu, että jopa lamaannutettu virus voi vahvistua ja aiheuttaa tartunnan. Kokeeseen osallistuville ugandalaisille annetaan neljä rokotetta puolen vuoden aikana, jonka jälkeen testihenkilöiden verestä etsitään merkkejä immuunisuojasta. Yhdysvaltalaisten terveysviranomaisten mukaan aids on tappanut jo yli puoli miljoonaa ugandalaista. Joissakin Afrikan maissa joka neljäs aikuisikään ehtinyt sairastaa aidsia.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.