Äidit kertovat tekevänsä vauvoilleen ’’tyrmäyspulloja’’ saadakseen lapsensa nukahtamaan – vaarallinen tapa herättää rankkaa kritiikkiä

1:17
Hän halusi aamupalaksi paahtoleipää, mutta ei sitä paahtoleipää, jota annoit? Tämä on tuttua jokaisen uhmaikäisen vanhemmalle! Video esittelee 21 syytä, joiden vuoksi lapsesi todella voi raivota jopa yhden päivän aikana.

Useat äidit kertoivat sosiaalisessa mediassa tekevänsä eriskummallisia sekoituksia maitoon saadakseen vauvansa nukkumaan läpi yön. Tapa saa asiantuntijoilta täystyrmäyksen.

Sekoitukset sisältävät esimerkiksi rintamaitoa tai maidonkorviketta, muroja, vauvanruokaa ja joissain tapauksissa jopa lääkkeitä. Useat asiantuntijat sanovat tapaa vaaralliseksi. Asiasta kertoo muun muassa The Sun.

Kohu alkoi Facebook-päivityksestä

New Yorkissa asuva Alexis-niminen äiti paljasti Facebookissa niksinsä vauvan nukuttamiseen. Hän jakoi kuvan pullosta, joka sisälsi ainakin maitoa ja muroja. Hän kertoi lisäävänsä sekoitukseen myös parasetamolia vauvan ollessa kipeä.

Viime marraskuussa tehty päivitys on noussut uudelleen pinnalle sen levitessä sosiaalisessa mediassa.

– Kuulkaa, kaikki nykypäivän vanhemmat!! Oletteko tietoisia ‘’tyrmäyspulloista’’!! Tämä p**ka toimii joka kerta. Jos vauvasi on kipeä, lisää seokseen parasetamolia. Lapsi sammuu kuin saunalyhty, nainen kirjoittaa.

Kyseenalaiseen valoon ajautunut päivitys nostatti kritiikkimyrskyn joidenkin vanhempien keskuudessa. Vanhemmat ilmaisivat huolensa muun muassa kiinteän ruoan syöttämisestä alle 6 kuukauden ikäiselle vauvalle.

Vauvan ravinnoksi riittää äidinmaito tai korvike ensimmäiset puoli vuotta.

’’Tyrmäyspullot’’ aiheuttivat kritiikkivyöryn

 Päivitys keräsi osakseen paljon tyrmistystä ja negatiivista huomiota. 

– Muroja EI ole tehty pulloruokintaan! eräs äiti tyrmää.

Yksi kommentoija vie kritiikin astetta pidemmälle.

– Tämä on kuvottavaa ja hyvin vaarallista lapselle!!! Kuka antoi näiden idioottien ottaa lapsensa mukaan sairaalasta!?! Tämä on niin paljon pahempaa kuin vain huonoa kasvatusta, hän raivoaa.

Päivitykseen myös samaistuttiin

Jotkut äidit kertoivat tekevänsä omille lapsilleen vastaavanlaisia sekoituksia. Vanhemmat lisäävät maidon joukkoon muun muassa omenasosetta, kanaa, muroja, hedelmiä ja purkkiruokaa.

Yksi äiti julkaisi kuvan omasta ‘’tyrmäyspullostaan’’.

– Tämä on todellinen ‘’äidillä oli pitkä päivä, rakastan sinua, mutta hyvää yötä’’ -pullo, nainen kirjoittaa.

Eräs äiti tunnustaa lisänneensä jopa lääkkeitä vauvansa pulloon.

– Sekoitin muroja Benadryl-lääkkeen ja melatoniinin kanssa. Laskin hänet makuulle, annoin huutaa kaksi tuntia ja hän sammui koko yöksi. Tämä on kaikille teille, jotka tarvitsette vinkkejä vauvan nukuttamiseen, nainen kirjoittaa.

– Muromaitopullot tyrmäävät poikani! Hän nukkuu 5–6 tuntia putkeen! hehkuttaa yksi kommentoijista.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Asiantuntijat pitävät ‘’tyrmäyspulloja’’ hengenvaarallisina

Useat asiantuntijat ovat ilmaisseet huolensa äitien tavasta lisätä maidon sekaan ylimääräisiä ruoka-aineita.

– ‘’Tyrmäyspullot’’ asettavat vauvat tukehtumisvaaraan, sanoo Charlotte Stirling-Reed, lasten ravintoon erikoistunut ravitsemusasiantuntija.

– On täysin eri asia niellä maitoa kuin kiinteitä ruokia, Stirling-Reed muistuttaa.

Uniasiantuntija ja sairaanhoitaja Jill Irving puolestaan huomauttaa, että ruoan lisääminen maidon joukkoon voi aiheuttaa ylensyöntiä ja näin ollen vauvan lihomista. Irving myös kieltää pullojen nukuttavan vaikutuksen.

– Ei ole mitään takeita siitä, että ruoan lisääminen maidon joukkoon auttaisi vauvaa nukkumaan paremmin, hän sanoo.

– Lääkkeitä ei pidä lisätä vauvan ruokaan ilman lääkärin määräystä, Irving lisää.  

Ravitsemusterapeutti ja UK Kids Nutritionin perustaja Bahee Van de Bor kertoo olleensa shokissa nähtyään kuvia ''tyrmäyspulloista''. Hän huomauttaa, että lapsen on täysin normaalia herätä 2–3 kertaa yön aikana. 

– Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että jos vanhemmat tukevat lasta hänen itkiessä ja opettavat vauvan nukahtamaan uudestaan, lapsi voi oppia rauhoittumaan omin avuin herätessään keskellä yötä, hän kertoo.  

Lähde: The Sun

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja