Mainos

Ahtisaari piikitteli Suomea kitsastelusta kehitysavussa

Kuva: Melanie Frey / EPA

Presidentti Martti Ahtisaari arvostelee hallituksen pyrkimyksiä supistaa kehitysapua ja rajoittaa osallistumista sotilaalliseen kriisinhallintaan.

Paasikivi-seurassa illalla puhunut Ahtisaari piikitteli Suomen kitsastelua samaan aikaan, kun se kuitenkin pyrkii kansainvälisille avainpaikoille eli YK:n turvallisuusneuvostoon.

- Me tavoittelemme aitiopaikkaa kansainvälisellä näyttämöllä, mutta olemme valmiita maksamaan siitä vain kolmannen parven lipun hinnan. Se ei tule olemaan helppoa, muistuttaa Ahtisaari.

Kysymys siitä, käykö Suomi sotaa Afganistanissa, ei sytytä Ahtisaarta. Hänen mielestään Suomi rakentaa hyvässä seurassa omaa brändiään turvaamalla ihmisoikeuksia ja estämällä huumekauppaa.

- Olemme myös mukana estämässä sellaista ydinaseiden leviämistä, jonka seuraukset saattaisivat olla tuhoisia missä hyvänsä päin maapalloa.

Kritiikkiä EU:n energiapolitiikalle

Ahtisaari syyttää EU:ta hapuilusta. Yksi esimerkki on yhteisen energiapolitiikan puute. Keskenään kilpailevat kaasuputkihankkeet voivat olla räjähdysalttiita.

- Ulkopuoliset valtiot voivat käyttää hyväkseen milloin asemaansa kaasun tuottajina, milloin kauttakulkumaina omien poliittisten tavoitteiden ajamisessa.

Ahtisaaren myönteinen Nato-kanta on tunnettu. Hän ei ymmärrä niitä, jotka pelkäävät Suomen menettävän uskottavuutensa sillanrakentajana, jos se liittyisi Natoon.

- Kun muistamme miten aktiivinen toimija tällä alalla on naapurimaamme Norja tai meiltä katsoen etäisempi Kanada, ei näytä siltä että, että liittoutuminen olisi tänä päivänä mikään este rauhan rakentamiseen.

Katso Matti Maunun juttu (Kymmenen uutiset 3.9.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.