Mainos

Ahtisaari: Natosta kriisinhallinta- ja neuvonpitojärjestö

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaaren mielestä Nato on muuttumassa yhä enemmän kriisinhallintaa ja poliittista neuvonpitoa varten olevaksi järjestöksi.

Presidentti Martti Ahtisaari puhui tänään Washingtonissa Nato-maista ja Naton rauhankumppanimaista koostuvan euroatlanttisen kumppanuusneuvoston kokouksessa. Puheessaan presidentti sanoi, että pelkkä Naton olemassaolo on auttanut säilyttämään rauhan Euroopassa. Nyt hänen mielestään Naton rauhankumppanuusohjelma on hyvä esimerkki yhteistyöstä, joka vastaa kehittyvän turvallisuusympäristön asettamiin tarpeisiin.

Nato on päättänyt laajentaa rauhankumppanuusohjelmaansa siten, että kumppanimaat, kuten Suomi, pääsevät osallistumaan Nato-johtoisten kriisinhallintaoperaatioiden suunnitteluun ja päätöksentekoon. Ahtisaari kertoi huippukokouksessa Suomen kantana Kosovon kriisiin, että Kosovossa euroatlanttisen yhteisön perusarvot ovat vaarassa. Ihmisoikeusrikkomukset eivät hänen mukaansa ole enää valtioiden sisäinen asia. Ahtisaari pahoitteli, että tilanne on johtanut voimankäyttöön, mutta katsoi vastuun olevan Jugoslavian johdolla. -Kun konflikti on ohi, tarvitaan laajaa yhteistyötä rauhan ja hyvinvoinnin edistämiseksi Kaakkois-Euroopassa, Ahtisaari sanoi.

Ahtisaari piti Kosovon kriisiä haasteena Natolle, koska Euroopan kestävä turvallisuus, vakaus ja vauraus riippuvat hänen mielestään euroatlanttisen yhteisön arvojen ehdottomasta kunnioittamisesta. Hän vakuutti Suomen olevan valmis tekemään osansa yhteisten ponnistelujen hyväksi.

Ahtisaari puhui evakkotaustastaan

Ahtisaari kertoi puheessaan yli 40 maan valtionpäämiehille omasta evakkotaustastaan. -Syntyjäni karjalaisena kuulun niihin suomalaisiin, jotka toisen maailmansodan seurauksena joutuivat pois asuinsijoiltaan. Tämän vuoksi sukupolveni haluaa rakentaa jakamatonta Eurooppaa sekä työskennellä rauhanomaisten ratkaisujen puolesta. Nämä huippukokoukset luovat tälle edellytyksiä, Ahtisaari sanoi. Euroatlanttisen kumppanuusneuvoston huippukokous järjestettiin Washingtonissa Naton kaksipäiväisen huippukokouksen jatkeena. Nato juhli huippukokouksessaan 50-vuotista toimintaansa.

Ahtisaari sanoi puheessaan, että puoli vuosisataa sitten Yhdysvaltain valmius sitoutua Euroopan turvallisuuteen Marshall-avun ja myöhemmin Naton kautta antoi eurooppalaisille luottamusta tulevaisuuteen. -Tämä tuki auttoi panemaan liikkeelle kehityksen, joka yli viiden vuosikymmenen ajan on tuonut mukanaan ennennäkemättömän vaurauden ja vakauden maanosamme läntiselle puoliskolle. Me pohjoismaat hyödyimme suuresti transatlanttisesta yhteydestä ja omalla politiikallamme edistimme Pohjois-Euroopan vakautta, Ahtisaari sanoi.

Suhdetta Venäjään kehitettävä

Ahtisaari sanoi, että tänä päivänä demokratia, oikeusvaltio ja markkinatalous voittavat Keski- ja Itä-Euroopassa ja EU sekä Nato ovat hankkeen eturintamassa. Naton avoimien ovien politiikka on hänen mielestään sopusoinnussa sen kanssa, että jokaisella maalla on oikeus vapaasti valita keinot turvallisuutensa varmistamiseksi. Ahtisaari piti tärkeänä, että nykyisistä vaikeuksista huolimatta myös Naton ja Venäjän suhdetta kehitetään edelleen. Venäjä jäi pois Washingtonin kumppanuuskokouksesta Jugoslavian pommitusten takia.
(STT) oak 19:14

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.