Mainos

Ahtisaari: Murroskauden ymmärtäjiä tarvitaan

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaaren mukaan Suomessa tarvitaan nyt sivistysliikettä, joka ei opeta pelkästään yksittäisiä tietoja ja taitoja vaan kasvattaa aktiivista yhteiskunnallista kansalaista.

-Tarvitsemme asioiden ymmärtäjiä ja tarvitsemme foorumeita arvokeskustelulle, Ahtisaari tähdensi Tampereen työväenopiston ja samalla koko kansalaisopistoliikkeen 100-vuotisjuhlassa Tampereen Sampolassa tänä iltana.

Presidentin mukaan ei ole liioiteltua kutsua nykyistä yhteiskunnallista muutosta murrokseksi. Vaikka ulkoiset tunnusmerkit poikkeavat sadan vuoden takaisesta tilanteesta, on myös monia yhtäläisyyksiä. Muuttoliike on yksi yhtäläisyys. Nyt kyse ei ole enää väen siirtymisestä maalta kaupunkiin, vaan nyt muuttopaineet keskittyvät muutamaan kasvukeskukseen.

Toinen yhteinen piirre viime vuosisadan lopun kanssa on yhteiskunnan henkinen murros.
-On liiallista yleistystä sanoa, että olemme siirtyneet tietoyhteiskuntaan. Totuudenmukaisempaa olisi sanoa, että perinteinen yhteiskuntarakenne on saanut itseensä lukuisia tietoyhteiskunnan piirteitä, se on kansainvälistynyt ja samalla muuttunut äärimmäisen monimutkaiseksi.

Presidentin mukaan ei ole ihme, että selvien tavoitteiden asettaminen nyky-yhteiskunnassa tuntuu monista ihmisistä vaikealta.
-Tietoa tulvii kaikkialta, mutta merkityksen kokeminen ja asioiden syvällinen ymmärtäminen tuntuvat vain siirtyvän kauemmaksi. Informaatioähky on todellakin sana, joka kuvaa tuota tunnetta, Ahtisaari sanoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.