Ahtisaari Kiinaan

Nato on valmis lopettamaan Jugoslavian pommitukset jo huomenna, jos serbijoukot alkavat vetäytyä Kosovosta vuorokauden sisällä. Suomen presidentti Martti Ahtisaari matkustaa huomenna Kiinaan selostaakseen Kosovon kriisin ratkaisuyrityksiä.

Nato on antanut Jugoslavian armeijalle tarkat vetäytymisohjeet ja vaatii, että kaikki 40 000 serbisotilasta lähtevät Kosovosta viikon sisällä.

Kosovon kriisin selvittely vie presidentti Martti Ahtisaaren Kiinaan. Ahtisaari lentää Kiinaan huomenna ja hän tapaa ylihuomenna Kiinan korkeimman johdon selostaakseen Kosovon rauhansuunnitelmaa. Matka liittynee Kosovoa koskevaan YK:n päätöslauselmaan, jonka YK:n turvallisuusneuvoston odotetaan tekevän. Kiina on neuvoston pysyvä jäsen, ja niin ollen pystyy kaatamaan veto-oikeudellaan minkä tahansa esityksen. Ahtisaari palaa Kiinasta kotimaahan tiistaina.

Ahtisaari on toivonut, että serbijoukkojen vetäytyminen Kosovosta alkaa viikonvaihteessa. Silloin Nato voisi keskeyttää ilmaiskunsa ennen ensi viikon puoliväliä, Ahtisaari sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Nato keskeyttää Ahtisaaren mukaan ilmaiskunsa vasta kun serbijoukkojen vetäytymisestä on todisteita. Pommitusten keskeyttäminen on puolestaan edellytyksenä Naton joukkojen lähettämiselle Kosovoon.

Nato jatkoi Jugoslavian tiedotusvälineiden mukaan viime yönä pommituksia Kosovossa. Pommeja kerrottiin pudonneen Decaniin Länsi-Kosovossa ja lähelle Prizreniä maakunnan lounaisosissa hieman jälkeen puolen yön. Pommituksista Belgradiin ei ilmoitettu, vaikka kaupungissa annettiinkin yöllä ilmahälytys.

Serbijoukot tulittivat tänään Albaniaa alueella, jossa Kosovon vapautusarmeijalla UCK:lla on tukikohtia, ilmoittivat Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijat. Etyjin tiedottaja Andrea Angeli kertoi myös, että 18-vuotias nainen oli menehtynyt vammoihin, jotka hän sai serbien tykistötulesta eilisiltana.

Useat eri tahot, muun muassa Pentagon ja EU, ovat arvioineet Naton iskujen loppuvan jo viikonloppuna. Yhdysvaltain puolustusministeriön edustajan Ken Baconin mukaan paljon riippuu siitä, kuinka nopeasti serbit ovat halukkaita toteuttamaan sopimusta, jonka heidän parlamenttinsa on jo hyväksynyt. Pentagon kehottaa Naton jäsenmaita suhtautumaan vielä varovasti Kosovon rauhansuunnitelmaan ja muistuttaa ettei yhdenkään serbisotilaan ole nähty vielä vetäytyvän Kosovosta.

Jugoslavian sotilasjohto vastaanotti Naton ohjeet vetäytymisestä

Jugoslavian ja Naton sotilasedustajat tapasivat tänään Makedonian rajalla. Kenraali Mike Jacksonin johtama Naton valtuuskunta antoi tapaamisessa Jugoslavialle tarkat ohjeet Kosovossa olevien serbijoukkojen vetäytymisestä.

Naton edustajan mukaan kokous keskeytyi illansuussa, kun Jugoslavian valtuuskunta lähti keskustelemaan "teknisistä ongelmista". Tapaamisen odotettiin jatkuvan vielä illalla. Sotilasedustajat tapasivat Makedonian puolella lähellä Blacen raja-asemaa sijaitsevassa ravintolassa. Tapaamisen arveltiin kestävän "jonkin aikaa", kun osapuolet kävivät läpi vetäytymistä koskevan asiakirjan kohtia.

Kokous alkoi vajaat kolme tuntia suunniteltua myöhässä. Naton Brysselin edustajien mukaan viivästyminen johtui siitä, että Nato käsitteli asiakirjan yksityiskohtia, eikä viivästyminen johtunut serbeistä.

Naton valtuuskunnan johtaja kenraali Mike Jackson saapui paikalle ensin ja pian hänen jälkeensä joukko korkeita jugoslavialaisia upseereja, mm. armeijan varakomentaja kenraalieversti Blagoje Kovacevic ja poliisikenraali Obrad Stevanovic. Naton mukaan kyseessä oli pikemminkin ohjaava tapaaminen kuin neuvottelut.

Jackson antoi jugoslavialaiselle osapuolelle yksityiskohtaiset ohjeet Jugoslavian armeijan, sisäministeriön ja muiden joukkojen vetäytymisestä Kosovosta. Serbien tulee vetäytyä maakunnasta seitsemän päivän sisällä. Serbeille annetaan yksi päivä aikaa todistaa, että serbijoukot ovat alkaneet vetäytyä, ennen kuin Nato lopettaa pommitukset. Suunnitelma antaa serbeille tarkat ohjeet mitä teitä pitkin ja miten nopeasti vetäytyminen tulee toteuttaa.

Tapaamisen turvatoimet olivat tiukat. Naton panssaroidut ajoneuvot ja joukot levittäytyivät pitkin kapeaa tietä, joka johtaa laaksossa sijaitsevalle raja-asemalle. Kokouspöydässä istui noin 30 henkilöä. Kokouksessa ovat Naton ja Jugoslavian lisäksi edustettuina Venäjä sekä Suomi. Suomesta kokoukseen ovat osallistuneet kontra-amiraali Juhani Kaskeala ja prikaatikenraali Kari Rimpi. Molemmat olivat mukana presidentti Martti Ahtisaaren Belgradin-matkalla.

Nato varoitti UCK:ta

Nato varoitti tänään Kosovon vapautusarmeijaa UCK:ta käyttämästä hyväkseen tilannetta, joka syntyy serbijoukkojen vetäytyessä Kosovosta. Naton tiedottajan Jamie Shean mukaan Nato odottaa UCK:n pidättyvän väkivallasta ja toimivan rauhansuunnitelman mukaisesti serbijoukkojen vetäytyessä ja kansainvälisten rauhanturvajoukkojen saapuessa Kosovoon. Suunnitelma edellyttää sissien luovuttavan aseensa.

-Toivomme kovasti, että voimme luottaa kosovolaisten hyvään tahtoon ja asenteeseen, joka tuli esille Ranskan rauhanneuvotteluissa, sanoi Shea. Hän sanoi suhtautuvansa toiveikkaasti siihen, että Kosovon albaanisissien johtajat suostuvat yhteistyöhön.

Shea toisti myös, että serbijoukkojen poisvetäminen täytyy viedä loppuun seitsemän päivän kuluessa siitä, kun Naton ja Jugoslavian edustajat saavat valmiiksi vetäytymisen tekniset yksityiskohdat.

Bonnissa Saksan ulkoministeriö ilmoitti tänään G8-maiden ulkoministereiden Jugoslavia-kokouksen ajankohdan siirtämisestä ensi viikolle. Näin ministerit saavat lisäaikaa tarkastella vetäytymiskokouksen tulosten teknisiä yksityiskohtia. Alun perin G8-maiden kokous oli määrä pitää huomenna.

Annan haluaa siviilijohtajan Kosovoon

Kosovon tuleva kansainvälinen siviilihallinto pitäisi YK:n pääsihteerin Kofi Annanin mukaan keskittää yhdelle henkilölle, jonka Annan haluaa itse nimittää, kertoo pääsihteerin tiedottaja Fred Eckhard. Sekä Euroopan maat että Yhdysvallat ovat olleet halukkaita johtamaan Kosovon siviilihallintoa. Nyt Yhdysvallat näyttää kuitenkin olevan valmis siihen, että YK:n pääsihteeri valitsee Kosovon johtavan hallintovirkamiehen, sanovat diplomaatit.

Annan kertoi eilen aikovansa keskustella EU:n Kosovo-neuvottelijan presidentti Martti Ahtisaaren kanssa. Annanin Kosovo-erityisedustajat, Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt ja Slovakian ulkoministeri Eduard Kukan, neuvottelevat puolestaan tiistaina Genevessä kaikkien rauhansopimuksen toimeenpanoon osallistuvien YK:n elinten kanssa, Annan sanoi.

Ruotsi ottaa edelleen Kosovon pakolaisia, Norja miettii

Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin hyväksymä rauhansuunnitelma ei vielä vaikuta Kosovon pakolaisten muuttoon Ruotsiin. -Me otamme edelleen vastaan pakolaisia kuten on suunniteltu, sanoo Ruben Ahlvin Ruotsin maahanmuuttovirastosta.

Virasto on tähän saakka ottanut vastaan 3000 niistä 5000 pakolaisesta, joille Ruotsin hallitus on varannut tilapäisen turvapaikan. Evakuoinnin on määrä jatkua heinäkuun alkuun eikä YK:n pakolaisjärjestöstä ole tullut viestejä sen keskeyttämisestä.
-Lupauksia ja sopimuksia on ennenkin rikottu ja meidän on seurattava kehitystä ennen kuin teemme muutoksia, sanoi Ahlvin, joka johtaa Kosovon albaanien vastaanottoa Ruotsissa.

Christer Munter maahanmuuttoviraston Göteborgin toimistosta kertoo, että Ruotsiin lähteviä lentokoneita on viime aikoina ollut vaikea saada täyteen. Monet pakolaiset ovat viime hetkellä muuttaneet mielensä.
(STT-MTV3-AFP-Reuters-TT-NTB)


Lue myös:

    Uusimmat