Mainos

Ahtisaari: Ilmapiiri muuttunut Lähi-idässä

Presidentti Martti Ahtisaari arvioi tänään, että ilmapiiri Lähi-idässä on viime aikoina muuttunut selvästi rauhanponnisteluja suosivaksi. Hän uskoo, että lähikuukaudet ratkaisevat sen päästäänkö rauhanprosessissa eteenpäin.

-Tiedän, että osapuolet tuntevat toisiaan kohtaan suurta epäluuloa, mutta voin omasta kokemuksestani sanoa, että vain vuoropuhelu tuo tuloksia, Lähi-idän kiertomatkansa Libanoniin päättänyt Ahtisaari sanoi Beirutissa.

Presidentti tähdensi, että Lähi-itään on saatava kokonaisratkaisu; osittaiset ratkaisut eivät tuo kestävää rauhaa. Hän pahoitteli Etelä-Libanonissa puhjenneita yhteenottoja ja suomalaisten asemiin tehtyä kranaatti-iskua.

Ahtisaari tapasi Beirutin lentokentällä suomalaispataljoonan komentajan eversti Jukka Haaksialan, joka kertoi presidentille tilanteesta. Presidentti tapasi tänään Beirutissa Libanonin presidentin Emile Lahoudin. Ahtisaari vieraili Lähi-idän kiertomatkallaan Libanonin lisäksi Syyriassa ja Gazassa sekä teki ensimmäisenä suomalaispresidenttiä valtiovierailun Israeliin.

Ei välittäjänä tai viestinviejänä

Ahtisaari kävi EU:n puheenjohtajamaan presidentin ominaisuudessa keräämässä tietoa Lähi-idän rauhanprosessin nykytilasta ja rohkaisemassa osapuolia viemään prosessia eteenpäin. Ahtisaari korosti matkansa aikana moneen otteeseen, ettei hänen tarkoituksenaan ollut toimia viestinviejänä eikä välittäjänä kiistan osapuolten välillä.

Ahtisaari tarjosi Israelille ja Syyrialle myös Helsinkiä neuvottelupaikaksi. Syyria ja Israel eivät ole aloittaneet uudelleen yli kolme vuotta sitten katkenneita neuvottelujaan. Syyria on asettanut neuvottelujen ennakkoehdoksi Golanin palauttamisen. Israelin pääministeri Ehud Barak taas ei voi lähteä neuvottelemaan tältä pohjalta.

Hallituksessakin edustettuina olevat kiihkouskonnolliset piirit eivät hyväksy strategisen ylängön palauttamista, ja Barak tarvitsee vähintäänkin riittävät turvatakuut osana Syyrian kanssa solmittavaa rauhansopimusta.

Presidentti ja rouva Ahtisaaren seurueeseen kuuluivat Lähi-idän kiertomatkalla muun muassa ulkoministeri Tarja Halonen ja Kuopion piispa Wille Riekkinen. Kaikkiin virallisiin keskusteluihin osallistui myös EU:n Lähi-idän-lähettiläs Miguel Moratinos.

EU-maiden edustajien sukkulointi Lähi-idässä sai jatkoa tänään, kun Israeliin saapui vuorostaan Ruotsin pääministeri Göran Persson.
(MTV3-STT)
Kuuntele Pekka Tapolan jutusta Gasasta, miten Ahtisaaren Lähi-idän matka kokonaisuudessaan on sujunut ( 1:29).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.