Mainos

Ahtisaari: EU:n tehostettava kriisinhallinnan valmiuksia

Ahtisaari tarjosi kriisinhallintaseminaarissa Brysselissä seitsemän kohdan ohjelmaa, jolla EU voisi tehostaa kriisinhallinan valmiuksia. Ohjelmassa tähdennetään muun muassa kriisikohteissa työskentelevien koulutusta sekä yhteistyötä kansalaisjärjestöjen kanssa.

YK:n Kosovo-lähettilääksi nimitetyn Martti Ahtisaaren mukaan kansainvälinen yhteisö odottaa EU:sta nykyistä painavampaa toimijaa kriisien hallinnassa.

- EU toimet Indonesian Acehin maakunnan rauhanprosessissa ovat hyvä esimerkki siitä, mihin unioni parhaimmillaan pystyy, Ahtisaari korosti kriisinhallintaseminaarissa tänään Brysselissä.

Hän kuitenkin muistutti, että lukuisat maailmanrauhaa varjostavat epävarmuudet tarvitsevat yhä vahvempaa EU:ta uhkien torjujaksi.

Ahtisaari tarjosi seitsemän kohdan ohjelmaa, jolla EU voisi tehostaa kriisinhallintaan liittyvien valmiuksiensa laatua ja ammattimaisuutta.

Ohjelmassa tähdennetään muun muassa kriisikohteissa työskentelevien koulutusta, turhien päällekkäisyyksien karsimista, yhteistyötä kansalaisjärjestöjen kanssa sekä eri työkalujen yhteensovittamista.

Kriisinhallintaan lähetettyjen siviilien ja sotilaiden on tarvittaessa kyettävä saumattomaan yhteistyöhön. Kaikki kriisinhallintaan liittyvät toimet olisi pantava toimeen niin saumattomasti, etteivät ne kamppaa toinen toisiaan.

Ahtisaari peräsi muutenkin laajaa yhteistyötä. Hän arvioi, että Euroopalla ja Yhdysvalloilla on hyvät valmiudet vastata turvallisuushaasteisiin, mutta ne kykenevät siihen vain yhdessä. Samalla tapaa olisi nähtävä, että EU ja puolustusliitto Nato täydentävät toisiaan.

-Natolle ei ole uhka vahva, vaan heikko Eurooppa, hän sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.