Mainos

Ahon uutuusooppera kertoo työuupumuksesta

Torstaina ensi-iltaan tuleva Kansallisooperan uutuus "Ennen kuin me kaikki olemme hukkuneet" paneutuu oopperalle harvinaiseen aiheeseen. Kalevi Ahon teos kertoo nykypäivän ihmisen työuupumuksesta ja henkisestä väsymisestä.

Uupumusooppera käsittelee työuupumusta

Sairaanhoitajan tarina on ajankohtaisempi kuin koskaan. "Ennen kuin me kaikki olemme hukkuneet" -oopperassa eletään suuria tunteita kuten oopperoissa aina. Mukana on rakkautta, kuolemaa, tuskaa ja intohimoa. Aihe vain on oopperalle erikoinen. Kalevi Ahon uutuus kertoo nykypäivän tarinan sairaanhoitajasta, jonka ihmisten välinpitämättömyys ja työhön uupuminen ajaa lopulta itsemurhaan.

-Ja mistä tämä johtuu? Ei pelkästään hänen henkilökohtaisten elämänsä ongelmista, vaan myös näistä olosuhteista, jossa hän työskentelee, säveltäjä kertoo. -Liiallinen työpaine, ihmisestä puserretaan kaikki irti, jolloin sitten ei ole mahdollisuutta kehittyä enää ihmisenä. Ainoa arvo mikä ihmisellä on, että täyttää ne tuotannolliset kriteerit ja sillä siisti. Sitten se heitetään pois, Aho sanoo.

Myös laulajat uupuvat

-Oopperaan on yllättävän helppo samaistua. Ehkä siksi, että nää on tosiaan hirveän arkipäiväisiä ongelmia. Ja tietysti tämä tematiikka on kauhean raskasta. Kyllä mun täytyy sanoa, että mä olen ihan poikki tällä hetkellä. Ihan itkettää vaan, huokaa oopperalaulaja Riikka Rantanen.

Kalevi Ahon aihe ja musiikki eivät päästä helpolla tekijöitään. Sairaanhoitaja Maija Salmisen rooli on myös laulajalle erittäin vaativa.
-Täytyy sanoa,että ei Kalevi päästä helpolla, että tää on hirvittävän raskas, liikkuu laajalla alueella ja se on rytmisesti kauhean raskas ja orkesteri on ihan hirvittävän massiivinen, että tää on kyllä hoh, hoh - Saa kyllä Kalevi tarjota mulle pitkän kaljan tämän suorituksen jälkeen, nauraa Rantanen.

Ahon moderni ooppera on dramaattisen synkkä ja samalla runollinen. Itsemurhan, väsymyksen ja tuskan jälkeen "Ennen kuin me kaikki olemme hukkuneet" antaa työn ja elämän uuvuttamille toivoa. Valotutkaa väläyttävä pikkupoika etsii olisiko kuulijoiden joukossa joku hukkunut, jonka hän voisi pelastaa.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.