Aho vähäsanainen puhemiesneuvoston päätöksestä

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho ei halunnut vielä kommentoida eduskunnan puhemiesneuvoston kielteistä päätöstä Harvard-anomukseen. Hän sai taakseen vain keskustan ja RKP:n äänet. Muun muassa puhemies Riitta Uosukainen äänesti vastaan. Tyhjää äänestivät kokoomuksen Ville Itälä ja Ilkka Kanerva. Eduskunnan puhemiesneuvosto päätti tänään, että se ei puolla Ahon loma-anomusta.

Päätös syntyi äänestyksen jälkeen luvuin 9-5 . Kaksi puhemiesneuvoston jäsentä äänesti tyhjää ja kaksi oli poissa. Lopullisesti asian ratkaisee eduskunnan täysistunto ensi tiistaina.

Puhemiesneuvoston kannalla uskotaan olevan suuri merkitys tilanteessa, jossa suuri joukko kansanedustajia suhtautui jo aikaisemmin kielteisesti Ahon pyytämään pitkään poissaoloon. Virkamiehet muistuttavat, että kansanedustajan toimi on julkinen luottamustehtävä, jonka hoitaminen perustuu läsnäoloon.

Kansanedustaja Maria-Kaisa Aula sanoi illalla olevansa erittäin pettynyt. Aula sanoo, että Suomessa kyllä puhutaan paljon globalisaatiosta ja kanssainvälistymisestä täällä eduskunnassakin. Sitten kun yhdelle edustajalle tarjotaan aivan ainutlaatuinen mahdollisuus luennoida yhdessä maailman parhaista yliopistoista Suomen asioista niin sitten täälllä äänestetään kumoon.

Ei suuri yllätys Aholle

-Olen tässä jäävikin kun se on oma asia en senkään vuoksi halua sanoa mitään, mutta sitten kun päätös on tehty, sitten puheoikeus on taas täydellinen ja mielelläni sitä käytän. Puhemiesneuvoston kanta on puhemiesneuvoston kanta ja salin kanta on salin kanta, sen jälkeen on aika kertoa mutta sanotaanko että

Esko Aho ei kommentoi

tiesin etukäteen aisan luonteen ja ei tämä mikään suuri yllätys ole missä nyt olemme, Aho sanoi.

Puhemiesneuvoston äänet jakautuivat aika tarkkaan hallitus vastaan oppositio.Keskustan viimeinen oljenkorsi näyttää olevan, että kokoomus ehdottaisi tiistaina hyväksyttäväksi Itälän mallia.

Jälkiviisaitakin löytyi, jos Harvardin yliopisto olisi lähettänyt suoraaneduskunnalla pyynnön lainata Ahoa joksikin aikaa, eduskunnalla tuskin olisi ollut kanttia kieltäytyä. Loma-anomuksen hylkäys näyttää nyt todennäköiseltä. Jos Aho sitä uhmaisi, hän menettäisi ensin kansanedustajan palkkion. Ja jos eduskuntatyön laiminlyöntiä pidettäisiin raskauttavana, 2/3 päätöksellä Aho voitaisiin jopa erottaa.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat