Mainos

Aho vaatii Emu-päätösten tekemistä kerralla

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho vaatii, että kaikki Emu-päätökseen liittyvät ratkaisut tehdään kerralla, jolloin keskusta pääsisi ratkaisijan paikalle. Aho sanoi keskustan puoluevaltuuskunnan kokouksessa Lappeenrannassa, että päätökset mahdollisesta Euroopan talous- ja rahaliittoon liittymisen vaatimista lakimuutoksista on tehtävä samanaikaisesti liittymisratkaisun kanssa.

Käytännössä Ahon vaatimus merkitsisi sitä, että myös hallitusmuodon määräys Suomen rahasta muutettaisiin samalla kertaa. Hallitusmuoto määrää Suomen rahaksi markan ja Emun myötä yhteiseksi rahaksi on tulossa euro. Hallitusmuodon muuttaminen vaatii perustuslain säätämisjärjestyksen eli yhden vaalikauden aikana sen taakse tarvittaisiin viiden kuudesosan eduskuntaenemmistö eli 167 kansanedustajaa. Keskusta olisi silloin ratkaisijan paikalla määrävähemmistöllään.

Pääministeri Paavo Lipposen (sd.) johtamalla hallituksella on eduskunnassa 141 kansanedustajan tuki. Hallitus aikoo tuoda Emu-päätöksen eduskuntaan mahdollisesti jo ensi vuoden lopulla tiedonannon tai selonteon muodossa.

Tarvittavat perustuslakimuutokset on tarkoitus tehdä myöhemmin, sillä markka poistuu käytöstä yhtenäisvaluuttaan siirryttäessä vasta ensi vuosituhannen alkuvuosina eli seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.