Mainos

Aho palaa puheenjohtajaksi kesäkuussa

Esko Aho on kertonut keskustan sijaispuheenjohtajalle palaavansa Harvardista puolueen puheenjohtajaksi.

Esko Aho

Valtaa pitävä keskustan puheenjohtaja vaihtuu kesäkuussa. Esko Aho kertoi tänään sijaispuheenjohtaja Anneli Jäätteenmäelle palaavansa Harvardista kotimaahan juhannukseksi. Vielä kunnallisvaalien aikaan arveltiin, että vaihdos venyisi elokuun puoliväliin saakka. Tarkka päivämäärä ei ole vielä tiedossa, koska paluulippuja ei ole hankittu.

Jäätteenmäki luovuttaa paikkansa Aholle heti tämän kotiinpaluun jälkeen. Hän on siihen mennessä pitänyt hallussaan puheenjohtajuutta runsaan vuoden ajan. Muodollisesti päätösvalta nuijan siirtämisessä on puoluehallituksella. Käytännössä vaihdos näkyy siinä, että kesäkuussa puoluehallituksen kokouksessa johtaa puhetta Jäätteenmäki ja elokuussa Aho.

Aho saa takaisin puolueen "lompakon ja avaimet", jotka hän luovutti kesäkuussa Kuopion puoluekokouksen yhteydessä Jäätteenmäelle. Silloin hän toivoi, että lompakko olisi hänen palatessaan paksumpi. Jäätteenmäki arveli tänään, että velkakirjoja on ainakin jonkin verran vähemmän. Avaimetkin ovat vaihtuneet, koska keskustan puoluetoimisto on tällä välin muuttanut Pursimiehenkadulta entisen Apollon yhteiskoulun tiloihin.

Aho on pitänyt tarkasti kiinni lupauksestaan, jonka mukaan hän ei puutu poissaolonsa aikana puolueen asioihin. Uusia eväitä Harvardista hakemaan lähtenyt Aho jatkaa Kuopion kokouksen päätöksellä puheenjohtajana kesäkuuhun 2002 saakka, jolloin puoluejohdon kokoonpano joutuu Hämeenlinnan puoluekokouksen punnittavaksi. Siihen mennessä Aholle tulee täyteen 12 vuotta keskustan puheenjohtajana. Hän on jo nykyisin selkeästi virkaiältään vanhin puoluejohtaja.

Keskustan sisällä on arvioitu, että Jäätteenmäki on onnistunut sijaisjohtajana. Kunnallisvaalit menivät kohtuullisen hyvin. Myös gallup-suosio on hellinyt keskustaa, joka puurtaa toista vaalikautta oppositiossa. Aho joutuneekin paluunsa jälkeen vastailemaan omia jatkoaikeitaan koskeviin kysymyksiin. Mahdollisia haastajia tai seuraajaehdokkaita koskevissa kannunvalannoissa on pyöritelty mm. Jäätteenmäen ja kotimaasta työtä etsiskelevän EU-kabinettipäällikkö Olli Rehnin nimiä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.