Mainos

Aho onnitteli voittajaansa

Keskustan Esko Aho tunnusti tappionsa presidenttivaaleissa kello 20.37. Hän vakuutti uskovansa, että Suomi saa Tarja Halosesta hyvän ja taitavan presidentin. Omia tulevaisuudensuunnitelmiaan hän ei suostunut paljastamaan.

Ehdokkaat

Aho oli hieman vaisu ja varovainen jo ennen ennakkoäänten julkistamista. Hän kiitti valmiiksi kannattajiaan kaikesta työstä ja vakuutti, että "niin on hyvä kuin käy".
-Tämä on ollut elämäni viikko. Maailma ei murru vaikka jäisin kakkoseksi, Aho sanoi paria minuuttia ennen tulosten julkistamista. Viimeisellä viikolla kampanjassa oli enemmän jännitettä, Aho sanoi, ja viittasi erityisesti Itävalta-boikotista käytyyn keskusteluun.

Hän piti erityisen arvokkaana Elisabeth Rehnin viime metreillä ilmaisemaa tukea. Pitempää kampanjaa hän ei olisi kaivannut. Aho myönsi, ettei enää olisi keksinyt mitään uutta sanottavaa tai paikkaa jossa vierailla. Kun jännitys laukesi kahdeksalta ja Tarja Halonen sai ennakkoäänistä enemmistön, myönsi Aho heti, että kilpakumppanilla on nyt etulyöntiasema. Tappion hän suostui myöntämään vasta puolta tuntia myöhemmin, kun myös vaalipäivän ääniä oli päästy laskemaan. Välillä hän lähes kimpaantui tappiomielialaa tivaaviin toimittajiin.

Aholle syntyi toivonpilkahdus, kun hän siirtyi ääntenlaskussa johtoon muutamaksi minuutiksi. Hän kuitenkin myönsi siinäkin vaiheessa, että Halonen todennäköisesti kirii, kun ääntenlasku etenee etelän suuriin kaupunkeihin. Aho ei halunnut arvioida, mitä kampanjassa olisi pitänyt tehdä toisin tai tehtiinkö siinä virheitä. -En ole tietenkään innostunut ja onnellinenkaan, mutta olen oppinut ajattelemaan, että jokaisessa ratkaisussa on huonoja ja hyviä puolia, eikä tässä tietenkään pelkästään huonoja puolia ole, Aho sanoi, ja muistutti, että elämää on vaalien jälkeenkin.

Kirsti Aho: Perhe voitti

Esko ja Kirsti Aho kampanjan alkumetreillä

Kirsti Aho vakuutti, ettei ole pettynyt tulokseen - mutta ei sen paremmin helpottunutkaan. Vaalikampanja oli upea kokemus, hän kiitteli.
-Tämä oli voitto meidän lapsille ihan varmasti, Kirsti Aho sanoi. Ahojen suunnitelmissa on vaaleja seuraavalla viikolla lomailua perheen kesken. Tarkempaa kohdetta Ahot eivät kertoneet.

Esko Aho arveli, että lomalla on aikaa pohtia myös omaa tulevaisuutta. Vaali-iltana hän ei halunnut mitenkään arvioida, jatkaako hän keskustan puheenjohtajan tehtävissä, vaan halusi ensimmäiseksi pitää vapaata ja huilata. Perhe on jäänyt auttamatta vähemmälle huomiolle viime aikoina, hän myönsi.
-Kahdet kovat vaalit on käyty vuoden sisällä. Nyt on aika ladata vähän akkuja, ja miettiä rauhassa vaihtoehtoja, Aho sanoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.