Aho: Venäjä-pakotteet olisivat kaksiteräinen miekka

Ukrainan ja Venäjän pitkittynyt ja levinnyt kriisi vaikuttaa jo Suomenkin talouteen.

Huomenta Suomessa vieraillut Esko Aho sanoo, että Venäjän kauppaan keskittyneitä verkostoja tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan.

Aho itse on Suomen Venäjän-kaupan edistämiseen keskittyneen East Officen hallituksen puheenjohtaja.

– On erittäin tärkeää, että yritykset saavat nyt päivittäin tietoa siitä, mitä tapahtuu ja miten pitäisi varautua erilaisiin vaihtoehtoihin. Meillä on työntäyteiset ajat edessämme. 

Ahon mukaan Suomella on nyt enemmän pelissä kuin useimmilla muilla EU-mailla.

 – Jos mennään taloudellisiin pakotteisiin, niiden kielteiset vaikutukset olisivat suhteellisesti suurimmat Suomen kohdalla. Ja kun meidän taloutemme on lähtökohtaisesti huonossa kunnossa, niin meille on tärkeää, että selviäisimme mahdollisimman vähin vaurioin.

Venäjän taloudessa on ollut huono suunta jo pitkään ja nyt ruplan arvo on heikentynyt entisestään. 

– Venäjän talouden kannalta lähtötilanne on ollut huono ja kun siihen laitetaan päälle kriisin vaikutukset, niin sillä on todella ikäviä vaikutuksia kehitykseen, sanoo Aho.

Kriisin leviäminen olisi todella uhkaavaa

Aho on hyvin varovainen tulevaisuuden ennustamisessa, mutta näkee tilanteessa kaksi perusvaihtoehtoa.

– Joko tilanne kapsoloituu Krimiin ja siihen löydetään pysyvämpi ratkaisu, tai sitten se eskaloituu ja leviää laajemmalle Ukrainaan, jolloin ollaan todella uhkaavan tilanteen edessä, Aho sanoo aamun Huomenta Suomessa.

– Ja toteutuupa näistä vaihtoehdoista kumpi tahansa, kyllä sillä on pysyviä vaikutusta Venäjän taloudelliseen kehitykseen.

Eilen EU asetti matkustuskieltoja ja jäädytti kriisiin osallistuneiden ihmisten varoja. Myös Yhdysvallat asetti omia pakotteita.

– Jos kriisi laajenee Krimiltä eli mennään huonomman vaihtoehdon kautta, silloin alkaa vastatoimien ja pakotteiden kierre, joka voi olla hyvin vakava seurauksiltaan, Aho arvelee.

Hänen mukaansa on selvää, että tällaisessa tilanteessa Suomi toimisi EU:n rintaman mukaisesti. 

– Mutta tietenkin meillä olisi mahdollisuus vaikuttaa siihen, minkälaisia toimenpiteitä EU ottaa käyttöön. Sanoisin, että pakotteiden osalta täytyisi olla hyvin pidättyväisellä kannalla, sillä niiden teho on enemmänkin siinä, että ne muodostavat uhan, joka voi vaikuttaa positiivisesti asioiden ratkeamiseen. Käytännön teho on usein vähintäänkin kaksiteräinen miekka. 

Lue myös:

    Uusimmat