Mainos

Afganistanin tulevaisuusneuvottelut etenevät

Afganistanin tulevaisuutta käsittelevissä neuvotteluissa Saksan Bonnissa on päästy eteenpäin etnisesti jakautuneen maan yhdistämisessä.

Neuvotteluihin osallistuva pohjoinen liitto ilmoitti eilen olevansa valmis jakamaan vastuun maan johtamisesta entisen kuninkaan Mohammed Zahir Shahin kanssa.

-Neuvottelijat ovat päättäneet väliaikaisen neuvoston perustamisesta, mutta neuvoston tarkemmista perustamistoimista keskustellaan tänään, kertoi pohjoisen liiton sisäministeri Yunis Qanuni uutistoimisto Reutersille.

Päätös neuvoston perustamisesta oli ensimmäinen askel kohti yhteisen hallinnon saamista Afganistaniin.

Diplomaattilähteet toivovat väliaikaisen hallituksen rauhoittavan tilannetta siinä määrin, että maa olisi valmis vaaleihin noin kahdessa vuodessa. Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteeri Kofi Annan kertoi keskustelujen kansainvälisten rauhanturvajoukkojen lähettämisestä Afganistaniin jatkuvan myöhemmin. Pohjoinen liitto ei enää eilen yhtä tiukasti torjunut mahdollisuutta monikansallisten joukkojen käyttöön.

-Tällä hetkellä ei ole tarvetta kansainvälisiin rauhanturvajoukkoihin...vaikka se voi periaatteessa olla osa kokonaisvaltaista rauhansopimusta, arvioi Qanuni.

(MTV3-STT-Reuters)

(Huomenta Suomi 29.11.2001)

Afganistanista palannut MTV3:n uutiskuvaaja Ilari Korhonen kertoo, että vain noin puolet Yhdysvaltain pommeista ja ohjuksista on osunut aiottuun kohteeseen.

Korhosen mukaan Afganistanissa vallitsee tällä hetkellä anarkia, minkä vuoksi tulevan hallinnon toteuttaminen lienee varsin vaikeata. Toisaalta, afganistanilaiset ovat pitkän kärsimyksen jälkeen apaattisia, eikä naisten asema ole ainakaan ulkopuolisen silmin lainkaan parantunut.

Huomenta Suomessa (29.11.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.