Mainos

Afganistanin epätoivoiset naiset tekevät polttoitsemurhia

Naisten tilanne Afganistanissa on yhä niin epätoivoinen, että monet päätyvät polttoitsemurhaan. Itsensä polttavat tai sitä yrittävät naiset on usein myyty lapsina tai teini-ikäisinä vaimoksi vanhemmalle miehelle tai heitä on pahoinpidelty. Maan heikko terveydenhuoltojärjestelmä ei pysty auttamaan henkiin jääviä naisia paljonkaan.

Sky News -kanava on päässyt kuvaamaan Heratissa, läntisessä Afganistanissa, sairaalahoidossa olevia palaneita naisia. Videolla ensimmäisenä näkyvä Sima-niminen nainen valeli itseensä kerosiinia ja sytytti sen jälkeen itsensä tuleen, koska hänen perheensä halusi hänen avioituvan vastoin hänen omaa tahtoaan.

Siman mukaan hän halusi vain pelotella perhettään, ei surmata itseään.

Videolla toisena näkyvän nuoren Shahnaz-tytön jalat ovat pahoin palaneet. Shahnazin oma isä myi hänet 11-vuotiaana vaimoksi vanhemmalle miehelle. Tytön vieressä istuva anoppi ja tyttö itsekin sanovat uuden perheen kohtelevan tyttöä hyvin, mutta tytön arvet puhuvat toista kieltä.

Afganistanin Independent Human Rights Commission eli ihmisoikeuksia ajava ryhmä on laskenut, että esimerkiksi vuonna 2006 yksistään Heratissa 90 naista sytytti itsensä tuleen - ja heistä suurin osa onnistui itsemurhassaan. YK:n naistenrahaston Unifemin mukaan kolmasosaa afgaaninaisista pahoinpidellään seksuaalisesti tai muulla tavoin. Perheenjäsenen hyväksikäytöstä vaietaan.

Yksi harvoista Afganistanin naispoliitikoista, Molalali Joya, on vaatinut naisten oikeuksien kunnioittamista, mutta turhaan. Hän itse esimerkiksi pukeutuu kaikkialla burkhaan eli musliminaisten täysin peittävään asuun

(MTV3-AP-Sky News)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.