Mainos

Afganistanilaisen koneen kaappaus ohi

Afganistanilaisen lentokoneen neljä päivää kestänyt kaappaus päättyi varhain aamulla Stanstedin lentokentällä ilman väkivaltaa. Britannian poliisin mukaan 19 koneessa ollutta ihmistä on pidätetty.

Sisäministeri Jack Strawn mukaan 60 afganistanilaiskoneessa ollutta matkustajaa on tähän mennessä hakenut turvapaikkaa Britanniasta. Lisäksi turvapaikkaa on haettu neljälletoista alaikäiselle. Suurin osa koneen matkustajista ei kuitenkaan Straw n mukaan ole vielä tehnyt toiveitaan tiettäväksi.

Straw korosti parlamentissa pitämässään puheessa, että koneen kaappaajat antautuivat ilman mitään ehtoja. Kaappaajille ei poliisin kanssa käydyissä neuvotteluissa annettu mitään lupauksia, ei turvapaikasta eikä mistään muustakaan, hän sanoi. Straw kertoi aikovansa henkilökohtaisesti päättää koneessa olleiden ihmisten turvapaikkahakemuksista. Kenenkään ei hänen mukaansa pitäisi saada sellaista kuvaa, että kaappauksesta voisi hyötyä.

Britannian hallitus on tilannut Kumpuchea Airlines -yhtiöltä koneen lennättämään kotiin kaikki Afganistaniin takaisin haluavat. Straw arvosteli lisäksi Venäjää siitä, että se oli päästänyt kaapatun koneen jatkamaan matkaansa Lontooseen. Straw n mukaan brittiviranomaiset tekivät Venäjälle selväksi, ettei konetta saa päästää lähtemään Moskovasta. Essexin poliisi sanoi torstaina pitämässään tiedotustilaisuudessa, ettei se voi vielä kertoa, mistä 19 pidätettyä ihmistä syytetään. Poliisi jatkoi yhä matkustajien kuulustelemista eikä se sulkenut pois uusia pidätyksiä. Poliisi kertoi löytäneensä tähän mennessä neljä käsiasetta, viisi veistä, kaksi kranaattia, kaksi sytytintä ja yhden nyrkkiraudan.

Taleban haluaa kaapatun koneen takaisin

Kaappaus päättyi viimeyönä, kun Ariana-yhtiön Boeing 727 -koneen takaportaat yllättäen laskettiin alas ja matkustajat alkoivat lähteä koneesta. Naiset, lapset ja muutamat miehet poistuivat koneesta ensin, ja kolmen tunnin tauon jälkeen myös kaappaajat ja loput miehet jättivät koneen.

Aamukuuteen mennessä kone oli tyhjentynyt kokonaan. Koneen lentäjät olivat paenneet koneesta jo vuorokautta aiemmin. Afganistanilaisten viranomaisten mukaan kaappaus oli kaappareiden ja joidenkin matkustajien yhteinen juoni päästä hakemaan turvapaikkaa Britanniasta. Britannian poliisin mukaan kaappaajat pyysivät koneen pitkän piirityksen aikana vain ruokaa ja muita tarvikkeita, mutta eivät esittäneet mitään muita vaatimuksia. Afganistania hallitsevan Taleban-liikkeen johtaja mullah Mohammad Omar kiitti Britanniaa kaappauksen lopettamisesta ilman verenvuodatusta. Hän myös vaati, että kaapparit on tuotava joko kansainvälisen tai Britannian oikeuden eteen.

Sekä Omar että talebanien ulkoministeri Wakil Ahmad Muttawakil vetosivat Britanniaan, jotta kaapattu kone ja sen matkustajat palautettaisiin Afganistaniin. Muttawakil toivoi, etteivät Talebania vastaan määrätyt kansainväliset pakotteet estä koneen palauttamista. Pakotteet määrättiin, koska Taleban ei ole suostunut luovuttamaan terrorismista epäiltyä Osama bin Ladenia. Myös Arianan johtaja mullah Hamidullah sanoi haluavansa lentokoneen miehistöineen takaisin mahdollisimman pian.

-Konetta tarvitaan hätätapauksien varalle ja sillä on myös tarkoitus kuljettaa pyhiinvaeltajia Mekkaan, Hamidullah sanoi. Afganistanilaiskone kaapattiin viime sunnuntaina, kun se oli kotimaanlennolla Kabulista Mazar-i-Sharifiin. Kone teki välilaskut Uzbekistanissa, Kazakstanissa ja Moskovassa ennen päätymistään Lontoon Stanstedin lentokentälle.
(MTV3-AFP-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.