Mainos

Afganistaniin kaivataan lisää Nato-joukkoja

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice ja Britannian ulkoministeri David Miliband ovat saapuneet vierailulle Afganistaniin.

Kaksikko matkusti heti käyntinsä aluksi sotilasliitto Naton tukikohtaan Kandahariin, joka sijaitsee Talebanien vankalla tukialueella maan eteläosassa. Ulkoministerien on määrä tavata Naton komentajia ja sotilaita.

Matkan tarkoituksena on myös painostaa Nato-maita lähettämään lisäjoukkoja Afganistaniin, etenkin levottomaan etelään.

Nykyisellään Kanada, Britannia, Yhdysvallat ja Hollanti kantavat päävastuun taistelussa Talebaneja vastaan, ja maiden kärsivällisyys alkaa loppua.

Kanada on jo uhannut vetäytyä, elleivät liittolaiset tehosta toimintaansa.

"Naton vetäytyminen Afganistanista olisi katastrofi"

Afganistanin hallituksen mukaan Naton vetäytyminen maasta olisi katastrofi koko maailmalle.

Hallitus kuitenkin uskoo, että Nato-joukot pysyvät maassa, kunnes taistelu ääriaineksia vastaan on voitettu.

Hallitus toivoo, että sotilasliiton jäsenmaat saisivat sovittua erimielisyytensä ja saisivat kokoon lisäjoukon, jota tarvitaan taistelussa talebaneja vastaan, sanoi presidentti Hamid Karzain edustaja.

- On luonnollista, että liittoutumaan kuuluvat kumppanit ovat erimielisiä taktisista kysymyksistä, mutta lopulta ne ovat sitoutuneita Afganistaniin.

Hänen mukaansa erimielisyys on silti huolestuttavaa, vaikka yksittäiset maat ovatkin vakuuttaneet, että ne pysyvät Afganistanissa.

- Seuraukset siitä, että tämä työ jäisi kesken, olisivat katastrofaalisia koko maailmassa. Olemme nähneet niitä syyskuun 11. päivän tapahtumissa.

Afganistanissa toimiviin Isaf-joukkoihin kaivattaisiin noin 7 500 sotilasta lisää siellä jo olevien noin 42 000 sotilaan lisäksi.

Naton johto torjuu pelot kahtiajaosta

Yhdysvaltain mukaan on mahdollista, että Natosta tulee kaksijakoinen liitto, jossa jotkut jäsenmaat ovat valmiit taistelemaan turvallisuuden puolesta ja toiset eivät.

Naton pääsihteeri ei kuitenkaan usko, että sotilasliitto olisi vaarassa jakaantua. Pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer huomautti sotilasliiton puolustusministerikokouksessa Vilnassa, että kaikki 26 jäsenmaata ovat edustettuina Afganistanissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.