Afganistan: Taleban ja oppositio sopuun valtakysymyksistä

Ääri-islamilainen Taleban-liike ja Afganistanin oppositio ovat päässeet sopuun vallan jakamisesta. Osapuolet kertoivat tänään muodostavansa Afganistaniin yhteisen hallituksen, vaihtavansa vankeja ja jatkavansa neuvotteluja vielä auki olevista kysymyksistä.

Talebanit ja opposition edustajat ovat käyneet rauhanneuvotteluja Turkmenistanin pääkaupungissa Ashgabatissa. Tänään annetun yhteisen julkilausuman mukaan molemmat osapuolet vapauttavat aluksi 20 vankia kansainvälisen Punaisen Ristin välityksellä.
-Osapuolet ovat sopineet yhteisen hallituksen, yhteisen lainsäädäntöelimen ja yhteisen tuomiovallan muodostamisesta, julkilausumassa sanottiin.

Neuvottelut pidettiin salassa

Talebanien ja opposition välisiä neuvotteluja on käyty visusti julkisuudelta salassa. YK:n suojeluksessa käydyistä neuvotteluista on tähän mennessä kerrottu ainoastaan, että osapuolet ovat valinneet korkea-arvoiset edustajat neuvotteluihin ja että keskusteluja on käyty "hyvässä hengessä". Ensimmäinen neuvottelukierros entisessä neuvostotasavallassa Turkmenistanissa käytiin helmikuussa.

Tänään päättyneiden nelipäiväisten neuvottelujen päätteeksi osapuolet ilmoittivat, että keskusteluja jatketaan, jotta vielä avoimiksi jääneet kysymykset saadaan ratkaistua. Neuvotteluja on määrä jatkaa Afganistanissa mahdollisimman pikaisesti.

Tiukkaa islamilaista linjaa korostavan Taleban-liikkeen valvonnassa on tätä nykyä noin 90 prosenttia Afganistanista. Heitä vastustavan opposition hallussa on enää maan koillisosa. Talebanin joukot valtasivat pääkaupungin Kabulin vuonna 1996.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat