Mainos

Afganistan lupaa selvittää suomalaissotilaan kuoleman

Afganistanin Oslon-suurlähettiläs myöntää, että suomalaissotilaan kuolemaa koskeva oikeudenkäynti järjestettiin kiireellä ja ilman kunnollista asiantuntemusta.

Suomalaisrauhanturvaajan kuolemaan johtaneen pommi-iskun tekijöiden vapauttaminen on johtamassa vielä uusiin oikeudenkäynteihin. Suomalainen rauhanturvaaja kuoli viime keväänä Afganistanissa tienvarsi-iskussa. Afganistanin Oslosta käsin Suomen asioista vastaava uusi suurlähettiläs Jawed Ludin pitää selvänä, että asian tutkiminen jatkuu.

Valtuuskirjansa juuri jättänyt uusi lähettiläs Ludin keskusteli asiasta tänään presidentti Tarja Halosen kanssa. Tienvarsi-iskussa haavoittui myös kolme norjalaista rauhanturvaajaa. Sekä Suomi että Norja ovat vaatineet pikaista selvitystä siitä, miksi Afganistan vapautti attentaatista syytetyt.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) keskusteli asiasta viimeksi eilen Norjan pääministerin kanssa. Afganistanin presidentti Hamid Karzai armahti viisi seitsemästä epäillystä.

Ludinin mukaan oikeudenkäynti järjestettiin kiireellä ja ilman kunnollista asiantuntemusta. Tuomioita annettiin puutteellisin tiedoin. Karzai halusi Ludinin mukaan korjata oikeudenkäynnin puutteet armahtamalla syytetyt. Nyt asia aiotaan kuitenkin selvittää kunnolla, ja epäillyt voidaan saattaa uudelleen oikeuden eteen vuorokauden sisällä.

Ludin korosti Helsingissä pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Afganistanin suhtautuminen tapaukseen perustuu Suomen arvostukseen, sillä afganistanilaiset arvostavat Suomen tarjoamaa apua.

Tienvarsipommi surmasi toukokuussa ISAF-operaatiossa palvelleen kersantti Petri Immosen ja haavoitti useita muita. Immonen palveli Norjan johtamassa joukko-osastossa. Pommi-iskussa kuoli myös afgaanisiviili ja kolme norjalaista rauhanturvaajaa haavoittui. Pommi räjähti tienvarressa juuri, kun Immonen oli partioimassa jalkaisin ryhmänsä kanssa.

Alun perin tekijät saivat iskusta kuolemanrangaistuksen. Presidentti muutti tuomion ensin kahdenkymmenen vuoden vankeudeksi ja nyt suurin osa syytetyistä on vapaana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.