Mainos

Afgaaneille ilmatoimituksena veivattavia radioita

Yhdysvaltain johtamalla liittoumalla on Afganistanissa salainen ase: vieteriradio. Liittouman lentokoneet pudottavat Afganistaniin paitsi pommeja, ruokapaketteja ja lentolehtisiä myös radioita.

Syy on yksinkertainen: afgaaneja halutaan valmistaa maajoukkojen tuloon ja toisaalta talebanien riveihin halutaan kylvää hajaannusta. Pudotettavien laitteiden uskotaan olevan pieniä, ainoastaan yhdelle taajuudelle virittyviä radioita, joissa on vetojousella varustettu generaattori. Laitetta veivataan kiivaasti muutamia minuutteja, jonka jälkeen generaattorin virta riittää useampien tuntien kuunteluun.

Vieterikäyttöisen radion on alunperin keksinyt brittiläinen Trevor Baylis. Radio on tarkoitettu käytettäväksi asumattomilla seuduilla ja kehitysmaissa, missä sähköstä on pulaa.

Baylisin kehittämä radio tosin poikkeaa melkoisesti laitteista, joita Yhdysvaltojen uskotaan pudottavan Afganistaniin. Se toimii sekä ula- että keskiaaltotaajuuksilla ja siinä on voimanlähteenä myös aurinkokenno. Radioita on saatavana myös Suomesta.

Lentävät radioasemat

Radio on erittäin tärkeä väline parhaillaan käynnissä olevassa konfliktissa, koska talebanit kielsivät televisiot heti valtaan tultuaan ja suuri osa väestöstä on lukutaidotonta.

Kuunneltavaa radioihin tarjoaa amerikkalaisten kuuteen EC-130-kuljetuskoneeseen perustama lentävien radioasemien laivue. Koneet lentävät korkealla ilmatorjunnan tavoittamattomissa ja lähettävät kohdealueelle ohjelmaa. Lentävät radioasemat tunnetaan nimellä Commando Solo ja niitä on käytetty jo aikaisemminkin ainakin Panaman, Bosnian ja Haitin kriiseissä.

Yleisradioyhtiö BBC:n verkkosivujen mukaan Commando Solon darin- ja pashtunkielisiä lähetyksiä on jo kuultu alueelta. Lähetyksissä on soitettu afgaanimusiikkia ja kehotettu siviiliväestöä rauhallisuuteen. Niin ikään lähetyksissä on sanottu, etteivät amerikkalaiset yritä vallata tai miehittää Afganistania, vaan haluavat ainoastaan pidättää terrorismista epäillyn Osama bin Ladenin ja hänen al-Qaeda verkostonsa jäsenet.

Taleban taas äänessä

Commando Solon lisäksi Afganistanin radioaalloilla toimii kaksi pohjoisen liittouman alueelta lähettävää radioasemaa: ula-taajuudella toimiva Radio Sol Jabalosarajissa ja internetissä lähettävä Radio Voice of Mujahid. Lisäksi pohjoisella liitolla on Fayzabadissa vaatimaton tv-asema (TV Badakhstan).

Yhdysvallat tuhosi heti pommituskampanjansa alussa risteilyohjuksilla Kabulissa sijainneen Talebanin radioaseman Radio Voice of Shari'an. Tuoreiden tietojen mukaan asema olisi kuitenkin palannut radioaalloille ja sijaitsisi nyt Mazar-i-Sharifissa. Eetterissä käy siis kiihkeä kuhina.

Vaan miten asiaan suhtautuu vieteriradion keksijä itse?

-En olisi koskaan aikoinani kaikkien jousien, johtojen ja nuppien keskellä puuhaillessani uskonut, että kehittämääni teknologiaa käyttäisi joskus Yhdysvaltojen armeija. Onhan se kohteliaisuus. Mutta nyt kun henki on päästetty pullosta, toivon, että sitä käytetään hyvään, Baylis pohti BBC:n verkkosivuilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.