Aerobista liikuntaa ennen vai jälkeen salitreenin? Näin valinta vaikuttaa vartaloosi

Miten tehokas bodypump-tunti on? Testasimme lämpökameran avulla 2:08
Videolla testataan, kuinka tehokas bodypump-tunti oikein on.

Pitäisikö kuntopyörällä polkea tai juoksumatolla hölkätä ennen vai jälkeen voimaharjoittelun? Vastaus riippuu siitä, mitä treenillään tavoittelee.

Voimaharjoittelu auttaa rasvanpoltossa ja aerobinen liikunta tekee hyvää sydämelle. Monet ihmiset yhdistävät liikuntamuodot salille mennessään, mutta sillä, kummalla liikuntamuodolla treeninsä aloittaa, voi olla merkitystä kuntoilijan tavoitteiden saavuttamisessa.

Kun salilla siis miettii, harjoittaako ensin aerobista kuntoaan vai hypätäkö suoraan painojen kimppuun, kannattaa pohtia sitä, mitä treeniltään toivoo.

Tavoitteena enemmän voimaa ja rasvan polttaminen

Mikäli kuntoilun tavoitteena on kasvattaa voimaa ja lihaksia, kannattaa aerobinen liikunta suorittaa vasta voimaharjoittelun jälkeen. Painojen nostelu on nimittäin rankkaa, eivätkä ihmisen voimat välttämättä riitä liikkeiden tekemiseen oikeaoppisesti, jos ennen voimaharjoittelua on rehkinyt juoksumatolla.

Tutkimustulokset tukevat tätä käsitystä. Vuonna 2015 julkaistussa brasilialaistutkimuksessa havaittiin, että juokseminen tai pyöräileminen ennen voimaharjoittelua vähensi saatujen toistojen määrää verrattuna siihen, jos ihminen olisi tehnyt vain voimaharjoittelua. Myös vuonna 2016 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että voimaharjoitteluun vaadittava lihasvoima heikentyi juoksumatolla juoksemisen jälkeen.

Aerobinen treeni voimaharjoittelun jälkeen on hyväksi silloinkin, jos ihmisen tavoitteena on polttaa rasvaa. Medicine and Science in Sports and Exercise -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan aerobinen treeni voimaharjoittelun jälkeen polttaa enemmän rasvaa kuin jos harjoittelumuodot tehtäisiin toisin päin.

Tavoitteena kunnon ylläpitäminen ja laihtuminen

Aerobinen liikunta ennen voimaharjoittelua sopii erityisesti ihmisille, joilla tavoitteena on vain ylläpitää kuntoaan. Kuntopyörällä polkeminen tai juoksumatolla hölkkääminen tuovat hikeä pintaan ja valmistelevat kehoa voimaharjoitteluun.

Aerobinen treeni ennen voimaharjoittelua voi auttaa myös laihtumaan. Esimerkiksi hölkkääminen juoksumatolla nostaa elimistön lämpötilaa ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Tämän vuoksi elimistö kuluttaa enemmän kaloreita koko treenin ajan.

Mikäli ihmisen tavoitteena on parantaa kestävyyskuntoaan, kannattaa aerobinen liikunta ehdottomasti tehdä ennen voimaharjoittelua. Raskaiden painojen nostelu ennen aerobista treeniä väsyttää lihaksia heikentää esimerkiksi juoksutreenin tehokkuutta ja voi altistaa loukkaantumisille.

Lue myös:

    Uusimmat