Mainos

Aceh-neuvottelut jatkuivat Vantaalla

Indonesian hallituksen ja Vapaa Aceh -liikkeen (GAM) rauhanneuvottelut etenevät hiljalleen.

Acehin kapinallisia

Indonesian hallituksen ja Vapaa Aceh -liikkeen (GAM) rauhanneuvottelut ovat jatkuneet Vantaalla. Presidentti Martti Ahtisaaren Crisis Management Initiative -toimiston mukaan aiheena oli GAMin jäsenten sopeuttaminen uudelleen yhteiskuntaan.

Toisena esiin nousseena aiheena oli mahdollisen rauhansopimuksen valvonta ja se, kuka sitä tulee hoitamaan, kerrotaan CMI:n toimistosta. Keskustelut koskivat myös turvallisuusjärjestelyjä.

Toinen neuvottelupäivä alkoi osapuolten yhteisellä istunnolla. Neuvottelujen ilmapiiriä on kuvattu varovaisen positiiviseksi.

-Neuvotteluja käydään myönteisessä ja työntäyteisessä hengessä. Hihat on todella pantu heilumaan, sanoi CMI:n tiedottaja Maria-Elena Cowell.

Cowellin mukaan erityisen positiivinen merkki on se, että kriisin osapuolet neuvottelivat iltapäivällä ensimmäistä kertaa kahden kesken ilman välittäjien läsnäoloa.

Tiistaina neuvotteluissa oli esillä GAMin vaatimus tulitauosta vähintään nyt meneillään olevien neuvotteluiden ajaksi. Väkivaltaisuudet Acehissa ovat jatkuneet, ja uutistoimisto Reuters kertoi lehtitietoja lainaten Indonesian armeijan surmanneen Vapaa Aceh -liikkeen joukkojen aluekomentajan eilen Siwaissa.

Cowellilla ei kuitenkaan ollut tietoa siitä, oliko tämänpäiväisissä kahdenvälisissä neuvotteluissa keskusteltu tulitauosta.

GAMin poliittinen johto on elänyt maanpaossa Ruotsissa. Liikkeen sotilaallinen siipi kertoi tänään uutistoimisto Reutersille Acehista, ettei GAMin poliittisen ja sotilaallisen johdon välillä ole juopaa. GAMin sotilasedustajan mukaan sotilaallinen siipi on valmis tukemaan Suomessa mahdollisesti saavutettavaa neuvottelutulosta.

Yli 12 000 ihmistä on saanut surmansa sen jälkeen kun GAM vuonna 1976 aloitti taistelun itsenäisyyden puolesta Acehissa. Liike ilmoitti tulitauosta joulukuun maanjäristyksen ja tsunamin jälkeen, mutta Indonesian joukot ovat jatkaneet kapinallisten kukistamiseen tähtääviä operaatioita.

Neuvottelut jatkuvat aamulla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.