Mainos

Abu Ghraib -oikeudenkäynti jatkui

Tuomittu amerikkalaissotilas kertoi nähneensä irakilaisvankien pahoinpitelyjä.

Irakin vankilaskandaalille kasvot antaneen amerikkalaisen sotamiehen Lynndie Englandin epäiltyjen väärinkäytösten puinti on jatkunut pohjoiscarolinalaisessa sotilastuomioistuimessa Fort Braggissa.

Oikeudessa todisti ensimmäinen amerikkalainen sotilas, jolle keväällä langetettiin tuomio vankien pahoinpitelystä Abu Ghraibin vankilassa. Sotilaspoliisi Jeremy Sivits tuomittiin toukokuussa vuodeksi vankeuteen.

Sivits kertoi puhelimitse oikeudelle nähneensä, miten toiset amerikkalaiset sotilaat pahoinpitelivät irakilaisia vankeja. England oli hänen mukaansa ollut niiden joukossa, jotka mm. olivat talloneet vankien varpaita ja sormia ja nöyryyttäneet vankeja.

Oikeuden on määrä aikanaan päättää, asetetaanko England, 21, syytteeseen sotaoikeudessa irakilaisiin vankeihin kohdistuneista väärinkäytöksistä. Enimmillään hän saataisi saada 38 vuoden vankeusrangaistuksen.

England tuli tunnetuksi maailmalle levinneistä kuvista, joissa hän muun muassa pitää hihnassa kontallaan olevaa alastonta irakilaisvankia. Hän työskenteli sotapoliisina Abu Ghraibin vankilassa.

Englandin puolustus olisi halunnut marssittaa esikäsittelyyn satakunta todistajaa osoittaakseen sen, että England toimi esimiehiltä tulleiden ohjeiden mukaisesti. Tähän mennessä Abu Ghraibin väärinkäytöksistä on asetettu syytteeseen seitsemän komentoketjun alimmilla portailla olevaa henkilöä, mutta viime viikolla julkistetuissa selvityksissä osavastuu vieritettiin ylimmälle päällystölle, joka ei entisen puolustusministerin johdolla ja armeijan omana työnä valmistuneiden selvitysten mukaan valvonut riittävästi alaistensa tekemisiä.

-(Armeija) on väittänyt, että (väärinkäytöksiin syypäitä) ovat seitsemän roistosotilasta. Selvästikään näin ei ole, Englandin puolustusasianajaja Richard Hernandez sanoi oikeudenkäynnin edellä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.