Mainos

Abloy-tehtaan ympäristössä merkkejä kromiyhdisteistä

Tulipalossa Joensuussa tuhoutuneen Abloyn lukkotehtaan lähiympäristöstä on alustavissa tutkimuksissa löydetty kromijäämiä. Pohjois-Karjalan ympäristökeskuksen ylitarkastaja Juha Aho sanoo, että tehtaan viereisestä ojasta otetuissa vesinäytteissä on värimerkkien mukaan tehdaskemikaaleja.

- Vesinäytteiden keltainen väri kielii kromiyhdisteistä. Osa niistä on ihmiselle ja ympäristölle vaarallisia.

Ympäristönäytteiden tarkempi analyysi alkaa ensi viikolla Kuopiossa. Niistä selviävät nopeimmin mahdolliset raskasmetallipitoisuudet, kun taas esimerkiksi syanidin etsintä vie kauemmin aikaa.

Ympäristökeskus otti lauantaina näytteitä tehtaan lähiojista, jotka laskevat Siilaisenpuron kautta Isoon Pyhäselkään. Näytteiden ottoa haittaa kova pakkanen, joka on jäädyttänyt sammutusvedet ojiin. Ahon mukaan alkuvaiheessa tehdasalueen pihalta sulatettiin jäätä, jotta mahdollisia kemikaaleja sisältävät vedet saatiin imuautolla talteen.

Hän kiittelee tehtaan omaa henkilökuntaa asianmukaisesta toiminnasta palon aikana.

- Jo palon varhaisessa vaiheessa imuautot olivat paikalla ja sadevesikaivojen kannet oli peitetty. Näin varmistettiin, ettei kemikaaleja sisältävää sammutusvettä päässyt varsinaiseen jätevesijärjestelmään. Varmistus oli tarpeen, sillä pihavedet osoittautuivat mittauksissa erittäin happamiksi. Niiden pH-arvo oli 1, mikä viittaa siihen, että vesissä oli mukana happokemikaaleja.

Haitoista ei vielä selvyyttä

Aho ei vielä osaa arvioida, millaista haittaa palosta syntyneistä kaasuista ja valumista on voinut olla tehtaan lähellä asuville.

Ilmatieteen laitoksen tekemän leviämismallin mukaan esimerkiksi syaanivety leviää alueella noin 0,5-1 kilometrin laajuudelle. Palon aikana tuuli puhalsi savuja Joensuun keskustaan, jonne tehtaalta on nelisen kilometriä matkaa.

Pelastuslaitos sai tehdasalueen jälkiraivauksen päätökseen sunnuntaina aamupäivällä. Eilen tehtaan jälkisammutuksessa oli mukana kymmenkunta miestä ja viime yönä kolme. Sitkeä palo virisi vielä lauantaina kattorakenteissa, mutta se saatiin nopeasti sammumaan.

Tulipalo tuhosi perjantaina Abloyn tehtaan pintakäsittelyosaston kokonaan. Suurpaloa oli sammuttamassa noin sata palomiestä. Tehtaassa käytettävien kemikaalien ja sankan savunmuodostuksen vuoksi alueen asukkaita kehotettiin pysymään sisätiloissa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.