Ääri-islamilainen järjestö on Kiinan uusin vihollinen

Tiilimuureihin maalatut isot propagandatekstit taistelevat Kiinan hallituksen uutta vihollista vastaan Luoteis-Kiinan Xinjiangin maakunnassa Kashgarin kaupungissa.

- Iskekää lujasti Islamilaista vapautuspuoluetta vastaan, suuret punaiset kirjaimet julistavat sekä mandariinikiinaksi että alueella asuvien uiguurien kielellä.

- Islamilainen vapautuspuolue on väkivaltainen terroristiryhmä.

Kiina väittää visusti, että ääri-islamilaisuus on saanut uusia vaarallisia muotoja Xinjiangissa, kun kansainvälinen Islamilainen vapautuspuolue eli Hizb ut-Tahrir -ryhmä on alkanut toimia siellä.

Kaikki eivät kuitenkaan Kiinan väitettä usko. Hallituksen epäillään käyttävän Hizb ut-Tahriria tekosyynä tiukentaakseen otteitaan Xinjiangissa.

Autonomisessa maakunnassa elää kahdeksan miljoonaa islaminuskoista uiguuria, joista osa tavoittelee omaa itsenäistä valtiota.

Kiina on kannustanut maan valtaväestöä, han-kiinalaisia, muuttamaan Xinjiangiin. Tavoitteessa on onnistuttu niin hyvin, että uiguurit ovat jäämässä vähemmistöksi perinteisillä kotiseuduillaan. Tämä on herättänyt uiguureissa ärtymystä ja lietsonut separatismiaatetta.

Peking on jo aikaisemminkin syyttänyt uiguuriseparatisteja yhteyksistä ääri-islamilaisiin liikkeisiin, muun muassa al-Qaidaan.

Tavoitteet eivät täsmää

Ilmeisesti Hizt ut-Tahrir on pesiytynyt Xinjiangiin muutenkin kuin Pekingin propagandapuheissa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Aasian-tutkijan Nicholas Bequelinin mukaan islamistiryhmä toimii alueen eteläosassa, ja vankiloiden henkilökunta pelkää sen aatteiden leviävän vankien keskuudessa.

On kuitenkin vaikea uskoa, että ryhmä olisi Kiinalle sellainen uhka kuin maan hallinto väittää. Islamilaisella vapautuspuolueella ja uiguuriseparatisteilla on nimittäin olennaisesti eri tavoitteet.

Islamistien tähtäimessä on suuri muslimivaltio eli kalifaatti, joka ulottuisi monen nykyisen valtion alueelle.

- Suurin osa aktivistiuiguureista tavoittelee ensisijaisesti itsemääräämisoikeutta Xinjiangille, vaikka osa heistä onkin hyvin hartaita muslimeja. Hizb ut-Tahrir ei tue sitä tavoitetta, selittää uiguuriasioihin perehtynyt tutkija Dru Gladney.

Myös uiguurit itse sanovat, ettei Islamilaisella vapautuspuolueella ole merkitystä heidän tilanteensa kannalta.

- Meidän toiveemme on yksinkertainen: haluamme vapautta. Mutta haneja on liikaa ja meitä liian vähän, toteaa eräs uiguuri, joka ei viranomaisten pelossa uskalla antaa nimeään julki.

Teloituksia ja salaliittoteorioita

Kiina ei ole tyytynyt kesäolympialaisten alla pelkkiin seinämaalauksiin taistelussaan väitettyä islamistiuhkaa vastaan.

Kaksi terroristikytköksistä syytettyä uiguuria on teloitettu Xinjiangin maakunnassa Kiinassa, kertoi Yhdysvaltojen hallituksen rahoittama Vapaa Aasia -radio (RFA) eilen. Lisäksi 15 muuta ihmistä tuomittiin vankeusrangaistuksiin, joiden pituudet vaihtelivat 10 vuodesta elinkautiseen.

Kansallinen uutistoimisto Xinhua kertoi jo keskiviikkona poliisin tappaneen viisi uiguuria, jotka suunnittelivat "pyhää sotaa" han-kiinalaisia vastaan. Alkuvudoesta Xinjiangissa on pidätetty virallisen tiedon mukaan jo yli 80 terroriepäiltyä.

Viime marraskuussa Xinhua tiedotti, että useita uiguureita oli tuomittu kuolemaan syytettyinä separatismista sekä terroristiryhmien organisoimisesta ja johtamisesta. Heidän annettiin ymmärtää kuuluneen Hizb ut-Tahririin.

Uiguurien oikeuksia ajavan kansainvälisen järjestön, Maailman uiguurikongressin tiedottajan Dilxat Raxitin mukaan Islamilaisesta vapautuspuolueesta puhuminen on pelkkä Pekingin juoni.

- He yrittävät johtaa maailmaa harhaan ja kääntää huomion pois uiguurikansan hädästä.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat