Mainos

A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri nuoren alkoholinkäytöstä: "Viimeisten tietojen mukaan nousua on ollut viikottain alkoholia käyttävän nuorten osuudessa"

4:17

MTV Uutisissa vierailleen päihdehaittojen vähentämiseen tähtäävän A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki vahvisti, että nuorten vähentynyt alkoholinkäyttö pitää paikkansa. Laskeva trendi on kuitenkin pysähtynyt eli suunta ei ole alas- eikä ylöspäin.

– Sen sijaan nousua on ollut viikottain alkoholia käyttävien nuorten osuudessa, ylilääkäri kertoo.

Simojoki ei näe, että maaliskuussa vahvemmat juomat kauppoihin tuoneella alkoholilailla olisi yhteyttä nuorten kulutukseen.

– Tulevaisuudessa se voi näkyä, kun saatavuus ja myyntipaikkojen lisääntyminen ovat parantuneet ja jos on kehittynyt tottumus juoda viikottain.

Ylilääkäriltä tiedusteltiin myös, vaikuttavatko kesälomat alkoholin kulutukseen.

– Kyllähän se muuttuu. Kuka nyt terassilla tammikuussa olisi. Ihmiset juovat arkena enemmän kuin talvella.

Alkoholin tuonti on pudonnut noin 22 prosenttia vuoden takaisesta

Alkoholin matkustajatuonti on vähentynyt selvästi viimeisen vuoden aikana: se on alemmalla tasolla kuin kertaakaan siitä lähtien, kun sitä on alettu tilastoimaan eli vuodesta 2004 lähtien.

Vuoden kestäneen seurantajakson aikana selvisi, että alkoholintuontia on ollut 62 miljoonaa litraa. Pudotusta on tapahtunut noin 22 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Eniten pudotusta on tapahtunut väkevissä viineissä, juomasekoituksissa ja long drinkeissä. Eniten tuonti taas keskittyy olueen: sitä tuodaan noin 39 miljoonaa litraa.

Uusi alkoholilaki toi aiempaa vahvemmat juomat kauppoihin maaliskuussa. Sen vaikutusta alkoholintuontiin ei voi tutkimuksen perusteella kuitenkin arvioida, koska tutkimus päättyi huhtikuussa.

Sen selkein vaikutus kuitenkin näkyy lonkeron räjähtäneissä myyntiluvuissa. Aiheesta voi lukea lisää täältä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja