8.3.2004 Lihakeitto ja ruiscrostinit (4 annosta)

Lihakeitto

750 g luullista naudan lapaa tai rintaa
2 porkkana
2 sipulia
1 purjo
1 selleri
1 pieni lanttu
4 perunaa
1 ruukku persiljaa
3 laakerinlehteä
2 tl kokonaisia mustapippureita
suolaa

Laita liha kattilaan ja valuta kylmää vettä päälle niin kauan, että liha peittyy. Laita kattila kiehumaan, kuori pinnalle kertyvä vaahto huolellisesti pois. Lisää 2 rkl suolaa. Anna kiehua hiljalleen noin 2 h. Lisää puolet liemijuureksista huolellisesti pestynä ja pilkottuna. Keitä kunnes liha irtoaa luista ja on kypsää. Nosta liha pois liemestä ja siivilöi liemi. Laita liemi takaisin kattilaan, lisää mausteet ja irrota liha luistaan, jäähdytä ja pilko liha 2 cm x 2 cm kuutioksi. Kuutioi loput vihannekset sekä perunat ja laita kiehuvaan liemeen. Keitä noin 15 minuuttia ja lisää kuutioitu liha, anna hautua noin 15 minuuttia. Tarkista maku, lisää hienonnettu persilja ja tarjoile.

Tomaatti-pecorinocrostinit

2 reissumiestä
1 tomaatti kuutioituna
3 oksaa basilikaa
2 rkl oliiviöljyä
100 g pecorino-juustoa

Paahda leivät ja leikkaa sitten neljään lohkoon. Kuutioi tomaatti ja hienonna basilika ja hienonna pecorino, sekoita keskenään oliiviöljyn kanssa. Laita lusikalla leivälle.

Sinihomejuusto-päärynäcrostinit


1 pieni ruispatonki
100g sinihomejuustoa
(Gorgonzolaa tai Aura-juustoa)
1 päärynä
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
kirveliä/ persiljaa koristeluun

Leikkaa patongista noin 1 cm viipaleita ja paahda uunissa tai pannulla hetki molemmin puolin. Sivele leipäviipaleet oliiviöljyllä ja hiero pintaan vähän valkosipulia. Kuutio sinihomejuusto ja päärynä, sekoita kulhossa ja levitä sitten leipien päälle, koristele kirvelillä tai persiljalla.

Reseptit: Jyrki Sukula/ Ruokala

Lue myös:

    Uusimmat