7-vuotias CP-vammainen lapsi heräsi häkävaroittimeen Teksasissa – ryömi herättämään vanhempansa

7-vuotias Michael Martinez ryömi herättämään vanhempansa.

Michael Martinez on perheensä sankari. 7-vuotias teksasilaispoika ryömi varoittamaan vanhempiaan, sillä ei kykene kävelemään, kertoo Fox News.

– Hän on pieni sankarimme. Hän pelasti perheemme, äiti Angie Martinez kehui KHOU-uutisasemalle People-lehden mukaan.

Heräsi outoon piippaukseen yöllä: "Vapisin, koska pelkäsin"

Michael syntyi keskosena ja hänellä on CP-vamma. Vammansa vuoksi Michaelilla on heikkoutta oikeassa kädessään, minkä lisäksi hän liikkuu pyörätuolilla.

CP-vamma johtuu sikiökaudella, synnytyksen aikana tai viimeistään varhaislapsuudessa syntynyt vaurio aivojen liikettä, tasapainoa ja asentoa säätelevissä osissa. CP-vamma aiheuttaa pysyvää vaikeutta liikkumisessa, asennon ylläpitämisessä ja toiminnassa.

CP-vamma ei tarkoita kehitysvammaa, vaikka kehitysvamman omaavalla ihmisellä voikin olla myös CP-vamma.

Lähde: Terveyskirjasto

Alkuvuonna 2021 Michaelin perheen seitsemän jäsentä sekä vierailulla olleet sukulaiset olivat jo nukkumassa. Ainoastaan Michael heräsi kuultuaan hälytysäänen alakerrasta. Piippauksen havaittuaan poika raahautui herättämään vanhempansa.

– Vapisin, koska pelkäsin, Michael itse kuvaili yön tapahtumia.

Hälytys johtuikin häkävuodosta

Herättyään Michaelin ansiosta vanhemmat lähtivät tutkimaan piippausäänen syytä. He olettivat aluksi, että palovaroitin kaipaa uutta paristoa. 

Pian totuus kuitenkin selvisi: ääni tuli asunnon häkävaroittimesta, jonka neljä piippausta kertoivat hätätilanteesta. Varoitin oli havainnut häkävuodon kodissa.

Angien mukaan häkävaroitin on ollut paikallaan jo 14 vuotta, mutta se ei ollut koskaan ennen hälyttänyt ja ääni olikin siksi perheelle vieras. 

Häkämyrkytyksen oireita: Päänsärky, huimaus, oksentelu, korvien soiminen, näköhäiriöt, heikotus, levottomuus. Hengitys kiihtyy, sydämen syke nousee, iho ja limakalvot voivat muuttua tavallista punaisemmiksi.

Vaikean häkämyrkytyksen oireita: Tajunnantason heikentyminen tai tajuttomuus, kouristukset, hengitysvaikeudet ja harva pulssi.

Lähde: Terveyskirjasto

Häkämyrkytykseen voi kuolla

Ilmassa olevaa häkää ei voi esimerkiksi haistaa, sillä häkä on väritön, hajuton ja mauton kaasu. Veressä häkä sitoutuu happea innokkaammin punasolujen hemoglobiiniin. Tämän vuoksi elimistöön syntyy hapenpuute.

Häkämyrkytykseen voi kuolla: jos ihmisellä on selviä häkämyrkytyksen oireita, hänet tulee toimittaa välittömästi ambulanssilla sairaalahoitoon.

"Kerroimme hänelle, että hän on sankarimme"

Ymmärrettyään tilanteen vakavuuden Angie usutti perheen pihalle. Hän itse koki pahoinvointia; Angien sisko puolestaan alkoi kärsiä rintakivusta.

Häkävuodon syyksi paljastui kodin hella. Angie toivoo tapauksen toimivan muistutuksena erilaisten varoittimien hyödyllisyydestä. Perhe kiittää Michaelia siitä, että kaikki päättyi onnellisesti.

– Monet ihmiset katsovat vammaisia ajatellen, etteivät he pysty tekemään paljon mitään, mutta Michael näytti, miten epätosi tuo ajatus on, äiti Angie sanoo.

– Kerroimme hänelle, että hän on sankarimme. Jos häntä ei olisi, emme varmaan olisi edes heränneet.

Sankari tämäkin! Pieni koira varoitti nukkuvaa omistajaansa tulipalosta – liekit tuhosivat lähes kaiken omaisuuden:

0:40

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja