7 asiaa, joita lapsesi tarvitsee – mutta ei osaa pyytää

Osaatko vanhempana tarjota lapsellesi asioita, joita hän ei ehkä edes tiedä tarvitsevansa?

Vanhempia kehotetaan usein nauttimaan jokaisesta hetkestä. Vaikka päivät pienen lapsen kanssa tuntuvat pitkiltä, vuodet kuluvat yllättävän nopeasti. Noiden vikkelään kuluvien vuosien aikana vanhemmuus on kuitenkin myös vastuullista työtä, sillä on monia asioita, joita lapsesi tarvitsee ja haluaa kasvaessaan, vaikka ei sanoin osaa näitä asioita sinulta pyytääkään.

1) Avioliittosi tulisi joskus olla etusijalla

Lapset vaativat aikaa ja resursseja. Sinun tulisi vastata heidän tarpeisiinsa ja huolehtia heistä. Sinun pitäisi panostaa heidän nykyisyytensä, mutta myös tulevaisuuteen. 

Ja mikä olisikaan parempi tapa panostaa lapsiisi kuin panostaa avioliittoosi?

Aikanaan lapset lentävät pesästä. Jos lapset ovat aina olleet etusijalla, voit menettää lopulta sekä lapset että avioliiton. Näytä lapsillesi, että suhde heidän toiseen vanhempaansa on tärkeä. Näytä heille, että panostat heidän lisäkseen myös parisuhteeseesi.

2) Elämää pitää olla ilman teknologiaakin

Olivatpa lapsesi vastasyntyneitä, taaperoita tai teini-ikäisiä, on sinun tehtäväsi irrottaa heidät teknologiasta. Jos ratkaisusi lapsen tylsistymiseen tai julkisiin kohtauksiin, on teknologia, luot vain loputonta janoa viihteelle. Opetat, että elämä on päättymätön huvipuistomatka ja sinä olet opas. Mutta ei ole sinun tehtäväsi viihdyttää lasta joka ikinen hetki. Eikä ole sinun tehtäväsi suojella heitä tylsistymisesltä.

Aseta selkeät rajat, kuten se, ettei ruokapöydässä pidetä kännyköitä. Anna lastesi tylsistyä ja selvitä siitä. On hauskaa käydä huvipuistossa silloin tällöin. On uuvuttavaa yrittää tuoda huvipuisto olohuoneeseen.

3) Kannusta enemmän kuin korjaa

Joskus vanhempien sanavarastoon tuntuvat kuuluvan vain sanat 'ei' ja 'lopeta'. On liiankin helppoa puuttua vain kaikkeen negatiiviseen. Kun lapsesi mokaavat, se on luonnollista. Mutta entä, kun he tekevät jotain oikein? Kerrotko senkin? 

Vanhempana sinun tulisi sanoa useammin jotain positiivista kuin negatiivista. Kuinka usein sanot jotain seuraavista: "Olen ylpeä sinusta", "Rakastan sinua" tai "Olen kiitollinen sinusta"? 

Lapset tekevät päivittäin hyviä valintoja. Puhu niistä ääneen.

4) Tee niin kuin opetat

Lapset saattavat kuunnella sanojasi, mutta he seuraavat ennen kaikkea tekemisiäsi. Toimi siis niin kuin itse opetat. Älä sano toista ja tee toista.

5) Elämä ei ole aina reilua

Vaikka lapsi tulisi juoksukisassa viimeiseksi, häntä usein kehutaan silti hyvästä tsempistä ja suorituksesta. Aikuisena elämä ei ole kuitenkaan niin tasapuolista. Eikä hyssyttely lapsena valmista tosielämään lainkaan. Menetyksen ja häviön myötä lapsi oppii sitkeyttä ja sisua. Häviö voi tuntua pahalta, mutta se tarjoaa mahdollisuuden kasvaa vahvemmaksi. Tässä asiassa esimerkiksi harrastus urheilun parissa voi palkita pidemmän päälle.

Vaikka lapsuudessa asiat ovat usein toisin, viimeistään aikuisena selviää, ettei elämässä saa palkintoa vain saapumalla paikalle. Lapsen onkin hyvä oppia, että kova ja laadukas työ palkitaan lopulta. Joskus sitä mokaa, mutta mokaaminen ei ole lopullista. Aina voi parantaa!

6) Rajat ja rakkautta

Jo pienestä pitäen lapset testailevat rajojaan, eivät ilkeyttään, vaan varmistaakseen, että rajoja todella on. Kerro siis lapselle selvästi odotuksesi hänen käytöksensä suhteen: mikä on sopivaa ja mikä ei?

Säännöt eivät ole huono juttu. Lapselle tulee turvallinen olo, kun hän tietää, että häntä rakastetaan ja hänestä välitetään ja huolehditaan.

7) Auta heitä kasvamaan ihmiseksi, joksi heidät luotiin, ei sellaiseksi kuin sinä haluat

Vanhemmilla voi olla monia toiveita lapsensa suhteen. Isä haluaa pojan, joka rakastaa jalkapalloa, äiti itsensä kaltaisen tyttären. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettet sinä voi vaikuttaa lapsesi luonnonlahjoihin, siis asioihin, joita hän tekee luonnostaan hyvin. Anna hänelle tilaa tutkiskella taitojaan ja kokeilla uusia asioita. Älä pakota häntä kasvamaan omien odotustesi mukaan.

Älä myöskään koskaan vertaile lapsiasi keskenään. Kohtele heitä ainutlaatuisina yksilöinä. Lapsesi vertailumittari ei ole hänen sisaruksensa tai ystäväsi lapsi. Se on peili. Opeta häntä kilpailemaan sitä ihmistä vastaan, joka hän oli eilen. Ei sitä ihmistä vastaan, joka seisoo hänen vieressään.

Mihin äitiä tarvitaan? Suomalaislapset kertovat oman mielipiteensä:

Osittaislähde: FaithIt

Lue myös:

    Uusimmat