4 tapaa, joilla pilaat lapsesi elämän – edes tajuamatta sitä

Lasten kasvattaminen ei ole helppoa, sen tietää jokainen vanhempi. Nämä neljä tapaa voivat kuitenkin tehdä hallaa lapsellesi ja hänen minäkuvalleen.

Vanhemmuus ei läheskään aina ole ruusuilla tanssimista, vaan rankkaa työtä. Monen vanhemman mieleen on saattanut hiipiä aika ajoin epäilys siitä, onko itse edes hyvä vanhempi?

Toimittaja Arlene Pellicane listaa Faithit.com-sivuilla ansoja ja sudenkuoppia lastenkasvatuksessa, joihin hyvää tarkoittavat modernit vanhemmat saattavat langeta kerta toisensa jälkeen – edes itse tajuamatta sitä.

1. Lapsellasi pitää olla koko ajan viihdykettä

Emme halua lapsien tylsistyvän ja alkavan huutaa tai raivota julkisilla paikoilla, joten ojennamme heille älypuhelimen tai tabletin pitääksemme heidät tyytyväisinä. Kun tästä tulee tapa, lapsi alkaa janota koko ajan viihdettä – mutta myös turtua siihen.
Sen sijaan, että piirrettyjen katsomiset tai pelaamiset olisivat taianomaisia erikoistilanteita, niistä tuleekin osa arkea, osa jokaista ulos lähtemistä tai ruokailua.

Muista, ettei sinun  tarvitse olla lapsesi ympärivuorokautinen viihdyttäjä, vaan vanhempi. Lapsen tulee oppia, ettei käden ulottuvilla voi olla koko ajan viihdykettä, hänen tulee keksiä sitä myös itse.


2. Uskottelet: “Jokainen on voittaja”

Kun lapset pelaavat tai kisailevat, moni vanhempi tuo esille sen, ettei tärkeintä ole voitto: ”jokainen meistä on jo voittaja!”

Jossain tapauksissa pisteiden laskemiset jopa jätetään pois, ettei vaan kenellekään tulisi paha mieli.
 
Elämä ei kuitenkaan mene näin. Kilpailuissa on voittajia ja häviäjiä. Ajattele, jos ammattiurheiluissakin lopetettaisiin pisteiden tai maalien laskeminen. Mikä sitten olisi Suomi–Kanada -jääkiekko-ottelun pointti?

Sen sijaan lapsille tulisi opettaa, ettei omaa arvoa tule mitata pistetaulukoilla tai voitoilla, mutta tärkeintä olisi aina yrittää parhaansa. Se vaatii hikeä, ponnisteluja ja päättäväisyyttä.


3. Tunteet ovat aina etusijalla

Tänä päivänä kysymme aina: “Miltä sinusta tuntuu?” Pellicanen mukaan meidän tulisi sen sijaan kysyä lapsiltamme: ”Mitä sinä ajattelet?”

Aina ei tee mieli tehdä läksyjä tai käydä mummolassa. Mutta läksyt pitää tehdä ja mummolassa käydä, vaikkei edes huvittaisi. Ei huvita, en halua, en jaksa – näitä syitä kuulee varmasti vanhempi jos toinenkin lastensa suusta.

Lasta ei tulisi opettaa kuuntelemaan ainoastaan omia tunteitaan tai halujaan, vaan toimimaan vastuullisesti ja järkeä seuraten.


4. Lapset menevät avioliiton edelle

Se, että keskityt lapsiisi, ei tarkoita sitä, että avioliittosi tai parisuhteesi saisi jäädä kakkoseksi.


Moni vanhempi tekee mitä tahansa lastensa hyväksi, mutta jos oma kumppani pyytää jotain, saatamme ajatella että hän kyllä pärjää, pitäköön huolta itse itsestään. Mutta muista: lapset kasvavat ja muuttavat vielä jonain päivänä pois kotoa, saattavat perustaa oman perheenkin.

Suhteesi kumppaniisi on erittäin tärkeä, ja välillänne olevaa sidettä tulee vahvistaa päivittäin. Paras lahja, jonka voit antaa lapsillesi, on rakastava suhde kumppaniisi tai vahva ja kantava avioliitto. Se antaa turvaa, rakkautta, voimaa ja esimerkkiä siitä, mihin kannattaa itsekin panostaa tulevaisuudessa: rakkauteen ja kunnioitukseen.

Polttava puheenaihe: Mitä köyhä lapsi tekee kesällä?

Mitä köyhä lapsi tekee kesällä? 16:48

Lähde: Faithit.com

Lue myös:

    Uusimmat