6 ruokamyyttiä murrettiin – miten kahvi todellisuudessa vaikuttaakaan?

Tiesitkö totuuden valkoisista vihanneksista ja rasvattomasta salaatinkastikkeesta? Lue!

Ravinto-ohjeita annetaan joka suunnalta ja joskus on vaikea pysytellä kartalla siitä, mikä pitää oikeasti paikkaansa ja mikä ei. Usein ohjeista tulee yleisiä totuuksia, vaikka niiden takaa löytyisikin jotain aivan muuta.

Lue, mitkä ruokafaktat ovatkin vain myyttejä!

Myytti 1: Mitä enemmän viljaa, sen parempi

Vaikka erilaiset viljat ovat parempi vaihtoehto kuin jalostettu valkoinen jauho, koska niissä on enemmän kuitua ja B-vitamiinia, mutta älä astu monivilja-ansaan. Vaikka jossain tuotteessa olisikin moniviljaa, se ei tarkoita, etteikö niitä olisi jalostettu ja niistä olisi kadonnut paljon hyviä ravintoaineita. Lue siis tuoteselosteet tarkkaan ja valitse täysjyvää. Toinen hyvä merkki on kuitupitoisuus.

Myytti 2: Rasvaton salaatinkastike on terveellisempää

Hedelmissä ja vihanneksissa on rasvaliukoisia ravintoaineita, jotka eivät imeydy elimistöön ilman rasvaa. Tällaisiin ravintoaineisiin kuuluvat esimerkiksi tomaattien sisältämä lykopeeni, joka on yhdistetty muun muassa pienempään riskiin sairastua syöpään tai saada halvaus. Jos valitset rasvattoman salaatinkastikkeen, et ehkä saa kaikkia kaipaamiasi terveyshyötyjä. Kokeile oliiviöljypohjaisia vaihtoehtoja tai lisää salaattiisi avokadoa tai pähkinöitä – niistä kummatkin sisältävät terveellisiä rasvoja.

Myytti 3: Valkoisia vihanneksia pitäisi välttää

Ravintoasiantuntijat kehottavat syömään värikkäitä vihanneksia – mitä kirkkaampi väri, sitä parempi. Ja osittain se onkin totta: porkkanoissa ja mansikoissa on paljon beetakaroteenia, tärkeää antioksidanttia, joka taistelee solujen tulehduksia vastaan. Tummanvihreissä vihanneksissa puolestaan on antioksidantteja, kuitua, kalsiumia ja C- ja K-vitamiineja.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että valkoiset vihannekset olisivat ravintoköyhiä. Kukkakaali, valkosipuli, sipuli, sienet ja jopa perunat ovat hyviä lähteitä kuidulle, antioksidantille ja kaliumille. Vaikka moni laihduttaja kartteleekin perunaa, kohtuullinen määrä ei pilaa mitään ruokavaliota. Perunassa on paljon kuitua, joten se auttaa sinua tuntemaan olosi kylläiseksi etkä syö loppujen lopuksi niin paljon.

Myytti 4: Mikro tappaa ravintoaineet

Ruokien lämmittäminen mikrolla on itse asiassa hyvä tapa pitää vihannesten ravintoaineet paikoillaan. Kuumassa vedessä kiehuminen saa nimittäin vesiliukoiset vitamiinit karkaamaan.

Myytti 5: Mehupaasto puhdistaa elimistön myrkyistä

Moni luulee mehupaaston olevan hyvä keino puhdistaa myrkyt elimistöstä, mutta sinulla on maksa sitä varten. Ei varmaan haittaa kokeilla mehupaastoa päivän tai pari, mutta painonpudotuskeinoksi se ei sovi. Menetät vain lihaksia, kun et saa tarvitsemiasi proteiineja ja rasvoja. Lisäksi pudottamasi kilot tulevat luultavasti takaisin heti, kun paasto loppuu.

Myytti 6: Kahvi tekee janoisemmaksi

Vaikka kahvin kofeiini on diureetti eli se poistaa nesteitä, kahvin sisältämän veden ansiosta vahinkoa ei pääse tapahtumaan. Puhdas vesi on aina paras vaihtoehto, mutta kahvia ei tarvitse vältellä sen takia, että luulet sen kuivattavan.

Näin valmistuu uunilohi ja kukkakaalipyree:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat