6 myyttiä avioliitosta: Uskomukset, jotka eivät pidä paikkaansa

Aviopareille on olemassa mitä erilaisempia parisuhdeneuvoja, joita kannustetaan kiltisti noudattamaan. Mutta joskus perinteisempiäkin neuvoja on hyvä hieman kyseenalaistaa. 

Tässä listattuna yleisimpiä myyttejä, joita avioliittoihin liitetään – ja pari erilaista näkökulmaa niille. Kaikkia ”sääntöjä” voi ja saa myös rikkoa.

Myytti 1: Älkää koskaan menkö vihaisina nukkumaan

Tämä on yksi yleisimmistä neuvoista, joita aviopareille tarjotaan. Riidat pitäisi aina sopia ennen kuin painutaan pehkuihin, vihaisena ei koskaan tulisi mennä nukkumaan. Näin uni tulee paremmin ja aamulla aloitetaan aivan puhtaalta pöydältä. Kuulostaa varsin järkeenkäyvältä?

Toinen näkökulma:

Ikävä kyllä kaikkia riitoja ei saa sovittua alta aikayksikön. Jos kello lähenee jo puoltayötä, eikä yhteisymmärrystä ole vielä lähellekään saavutettu, saatatte vain joutua valvomaan aamuyön pikkutunneille saakka yrittäessänne sopia tunnekuohuissanne riitaa. Ja riita voi vain kasvaa ja kasvaa, mennä jopa äärimmilleen: kärpäsestä tulee herkästi härkänen. Ja kuka sitten herää aamulla iloisena?

Yksi hyvä neuvo onkin, että sopikaa illalla olevanne eri mieltä aamun saakka: pistäkää riita poikki sillä hetkellä, ja sopikaa vasta aamulla. Aamulla pahimmat tunnekuohunnat ovat jo ottaneet laantuakseen ja saatte sovittua riidan uusin silmin –  ja kenties myös nopeammin.

Seuraavana päivänä pahaa mieltä helpottaa myös tämä vinkki: sopikaa, että riidan jälkeen puhutte toisillenne ainoastaan kauniisti. Kun kehutte toisianne koko päivän, johan mielikin paranee.

Vihaisena nukkumaan meneminen ei ole mukavaa, mutta joskus niinkin voi käydä. Se ei kuitenkaan ole kaiken loppu – ei edes parisuhteen. Jos riita on paha, ei ole myöskään huono idea nukkua eri huoneissa. Mutta vain yhtenä yönä!

Myytti 2: Lapsen hankkiminen lähentää teitä

Kun aviopari saa vauvan, heidän oletetaan olevan maailman onnellisimpia: heistähän on tullut vanhempia! Elämäntehtävä on täytetty! Lapsi myös yhdistää heidät automaattisesti, sillä arki muuttuu kerta heitolla: yhteistä tekemistä ja puhuttavaakin löytyy entisestään, sillä kaikki pyörii yhden asian ympärillä – lapsen.

Toinen näkökulma:

Mutta kuinka moni pari sortuu siihen, että he yrittävät pelastaa suhdettaan hankkimalla lapsen? Ikään kuin lapsi toisi heidät enemmän yhteen tai jopa pelastaisi kipuilevan suhteen, jossa on jo mietitty eroamisen mahdollisuutta.

Lasten saaminen lähentää toki parisuhdetta ja välistänne yhteyttä: teillä on yhteinen lapsi, josta teidän pitää pitää huolta. Mutta vauva-arki on myös kuormite parisuhteelle. Mikä on sitten ratkaisu? Tiedostaminen. Ne parit, jotka odottavat kaiken menevän tasaisesti omalla painollaan ilman ongelmia, ovatkin nimittäin juuri niitä, jotka kohtaavat eniten haasteita.

Vauva-arki on sekä fyysisesti että henkisesti rankkaa. Yksi hyvä neuvo vanhemmille on delegoida tehtäviä. On tärkeää, etteivät vanhemmat väsy liiakseen: se nimittäin myös ajaa parisuhteen kriisiin. Väsyneenä saattaa pahaa oloaan purkaa lähimmäiseen: juurikin omaan kumppaniin.

Muistakaa, että olette vanhempien lisäksi aviopari: järjestäkää yhteistä aikaa, älkääkä unohtako koskettaa toisianne. Lähtekää treffeille tai ottakaa vaikkapa lasi viiniä yhtenä iltana viikossa – vaikka omassa sängyssä. Se on teidän aikaanne.

Myytti 3: Avioparin pitäisi olla sekä parhaita ystäviä että rakastavaisia

Parhaimmat parit ovat sielunkumppaneita, ystäviä ja rakastavaisia! Koska puolisosi tuntee sinut parhaiten, on ilmiselvää että hän myös paras ystäväsi, eikö?

Toinen näkökulma:

Romanttiset suhteet ovat erilaisia kuin ystävyyssuhteet. Yksi ihminen ei voi kuitenkaan edustaa kaikkea.

Olisihan se hienoa, jos kumppanisi olisi se, jonka kanssa pitää hauskaa, harrastaa huippua seksiä, toimia yhdessä hyvänä vanhempana, joka on myös sielunkumppanisi, ehkäpä jopa työtoverisi – mutta eivät läheskään kaikki koe tuollaista.

Puolisosi ei tarvitse olla paras ystäväsi – hän voisi olla pikemminkin pitkäkestoisin ystäväsi! Muista, ettei kumppani voi myöskään olla terapeuttisi, lääkärisi tai vanhempasi. Puolisosi on puolisosi. 

Tärkeintä onkin pitää yllä välistänne sidettä. Olkaa kiitollisia, että teillä on toisenne. Ota kumppanisi huomioon: kysykää toisiltanne säännöllisesti, mitä kumpaisellekin kuuluu. Olkaa kiinnostuneita toisistanne.

Myytti 4: Älkää huolestuko, vaikka seksiä olisikin vähemmän

Monesti sanotaan, että pitkässä parisuhteessa on itsestään selvää, että alkuhuuman jälkeen seksin määrä vähenee. Samoin käy avioliitossa: seksiä on vain yksinkertaisesti vähemmän. Ja se on normaalia.

Niinkö?

Toinen näkökulma:

Seksi on erittäin tärkeä osa parisuhdetta. On tutkittu, että ne parit jotka harrastavat seksiä säännöllisesti, ovat myös onnellisempia. Suomalaisetkin parit harrastavat vähemmän seksiä, kuin mitä halua olisi.

Kosketuksen voima on tärkeä sekä fyysisellä että henkisellä tasolla: se on osoitus hellyydestä ja läheisyydestä, mutta myös rakkaudesta. Romantiikka pitää liekkiä yhtä lailla yllä.

Ei ole synti ja häpeä esimerkiksi sopia tietty päivä, milloin harrastatte seksiä. Tai voitte ottaa tavoitteeksi harrastaa seksiä esimerkiksi vähintään kaksi kertaa viikossa. Muistakaa, että halu kasvaa kosketuksen voimasta. Ottakaa tavaksenne halata tai suudella jok’ikinen päivä.

Myös pikaiset seksihetket tekevät hyvää! 

Myytti  5: Älkää tapelko lasten nähden

Lasten edessä ei saisi koskaan riidellä. Pienet lapset pelkäävät ja isommille lapsille iskee huoli, että ovatko vanhemmat aikeissa erota.

Toinen näkökulma:

Lasten voi olla hyvä nähdä omien vanhempiensa käyvän läpi erimielisyyksiä. Näin lapset oppivat, että jopa ne ihmiset, jotka rakastavat toisiaan eivät aina ole samaa mieltä. On epärealistista olettaa, että riitelemättömät parit ovat onnellisia.

Jos teille tulee eripuraa lasten edessä, on tärkeää pystyä keskustelemaan aiheesta reilusti. Esimerkiksi sen sijaan, että syyttäisit puolisoasi laiskaksi, voit ilmaista ”minusta tuntuu pahalta, että teen enemmän kotitöitä, etkä esimerkiksi vie roskia”. Älkää syyllistäkö toisianne lasten edessä.

Jos riita on tulikivenkatkuinen, sitä ei missään nimessä pidä lasten edessä käydä.

Myytti 6: Älä koskaan pidä kumppaniasi itsestäänselvyytenä

Onnellisen avioliiton salaisuus on se, ettet ota kumppaniasi itsestäänselvyytenä: muutoin se on merkki siitä, ettet arvosta häntä.

Toinen näkökulma:

Se, että pidät kumppaniasi “itsestäänselvyytenä” voi olla myös merkki siitä, että voit luottaa häneen. Tiedät, että olette toisianne varten.

Muista, että itsestäänselvyytenä pitäminen ei ole sitä, että kohtelet toista huonosti.

Miksi suomalaiset eroavat? Katso asiantuntijan haastattelu!


Lue myös:

    Uusimmat