5 tehovinkkiä: Näin ehkäiset jalkahien hajuhaitat

Jalkahiki on kiusallinen vaiva, oli se sitten peräisin omista tai vierustoverin jaloista. Hikivarpaiden hajuhaittoja voi onneksi estää hyvällä hygienialla ja muutamalla hepolla niksillä.

Jalassa on yli 200 000 hikirauhasta, jotka tuottavat noin puoli tuopillista hikeä joka päivä. Kesällä hajuongelma voi korostua, kun keho viilentää itseään erittämällä tavallista enemmän hikeä.

Puhdas hiki ei haise, ellei siinä ole mukana voimakkaita ruoka-aineita, kuten valkosipulia tai alkoholia. Hajuja muodostuukin vasta, kun ihossa elävät bakteerit alkavat hajottaa hien valkuaisaineita. Hajujen ehkäisemiseksi on siis ensisijaisen tärkeää pitää jalat kuivina.

1. Huolehdi hygieniasta

Pese jalat aina tarvittaessa, mutta vähintään kerran päivässä. Yhtä tärkeää on kuivata jalat huolellisesti, ettei varvasväleissä muhiva kosteus houkuttele hajuja aiheuttavia bakteereja.

2. Käytä sukkia umpinaisten kenkien kanssa

Luonnonmateriaalista valmistetut sukat imevät kosteutta iholta. Vaihda sukat puhtaisiin, kun vanhat eivät enää ime hikeä ja jalat alkavat tuntua kosteilta.

3. Suosi hengittäviä kenkiä

Käytä myös luonnonmateriaalista valmistettuja kenkiä, kuten nahkakenkiä. Kesällä nahkasandaalit mahdollistavat jalkojen hyvän ilmastoinnin. Vältä ahtaita kenkiä ja vaihda kengät tarvittaessa päivän aikana. Tuuleta kengät käytön jälkeen ja anna niiden kuivua kunnolla.

Hajuja neutraloivat pohjalliset ovat käytössä kullanarvoiset. Niitäkin kannattaa vaihdella ja antaa kuivua käyttöjen välillä.

4. Käytä deodoranttia

Apteekista saa tehokkaita jaloille tarkoitettuja deodorantteja ja antiperspirantteja. Liikahikoiluun tarkoitetut antiperspirantit sisältävät alumiinikloridiheksahydraattia, joka turvottaa hikirauhasen tiehyen tukkoon, jolloin hiki imeytyy takaisin elimistöön.

5. Puuteroi kengät

Sirottele kenkiin talkkia tai ruokasoodaa, kun ne ovat kuivat. Puuterimaiset aineet imevät kosteutta ja pahoja hajuja.

Milloin hoitoon?

Jos haju ei taltu yllä olevista keinoista huolimatta, on aika hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja