450 eurosta porkkana työvoiman liikkumiseen? Puolustusvoimissa työskentelevä Ari on yksi heistä, joka hyödyntää kakkosasunnon mojovaa verovähennystä

Kakkosasuntoon voi saada verovähennystä 450 euroa kuukaudessa – oululainen Ari tarttui tilaisuuteen. 3:16
Puolustusvoimissa työskentelevä Ari Helenius kuvaili MTV Uutiset Livelle, millaista on asua kahdella paikkakunnalla.

Puolustusvoimissa työskentelevä Ari Helenius on esimerkki reissaavasta työntekijästä, joka hyödyntää viime vuonna korotettua työasuntovähennystä. Heleniuksen varsinainen koti on Oulun seudulla ja kakkosasunto pääkaupunkiseudulla.

Viime vuonna korotettu kakkosasunnon verovähennys herättää kiinnostusta. 

Jos oma koti sijaitsee yli 100 kilometrin päässä työpaikasta, on kakkosasuntoon mahdollista saada verovähennys. Vähennystä korotettiin tuntuvasti vuonna 2019: ennen se oli 250 euroa kuukaudessa, kun nyt se on 450 euroa kuukaudessa.

Etu on enintään kakkosasunnon vuokran suuruinen.

Verohallinnosta ei ole vielä saatavilla tilastoa korotuksen vaikutuksista työasuntovähennyksen käyttöön, koska verotuksen tilastotiedot laahaavat reaalimaailmaa jäljessä. Tämän vähennyksen saajien lukumäärä on vakiintunut vuosittain noin 10 000 ihmisen tasolle.

Keskimääräinen työasuntovähennyksen verohyöty on ollut noin 2 000 euroa vuodessa.

– Työasuntovähennyksen euromäärän nosto vuoden 2019 alussa on voinut antaa tietyn positiivisen sysäyksen. Uskon, että korotus on osaltaan herättänyt ihmisissä lisääntyvää valmiutta vastaanottaa työtä toiselta paikkakunnalta, arvioi johtava veroasiantuntija Aki Mattsson.

Tämä oli Sipilän hallituksen tavoitteenakin: edistää työvoiman liikkuvuutta. Pääesikunnassa osastoesiupseerina Helsingissä työskentelevä Ari Helenius uskoo, että työasuntovähennyksen korotus edesauttaa työn vastaanottamista toiselta paikkakunnalta.

– Kyllähän korotus varmasti osittain helpottaa työn vastaanottamista. Myös työnantajalta saadut tuet ja joustomahdollisuudet työntekoon sekä kotipaikkakunnalla että työpaikkakunnalla edesauttavat asiaa.

Helenius itse on tottunut reissaaja. Varsinainen koti, jossa pienet lapsetkin asuvat, on Oulun seudulla – sinne hän matkustaa yleensä viikonlopuiksi. Viikolla käytössä oleva kakkoskoti on vuokrattu pääkaupunkiseudulta, hyvien kulkuyhteyksien päästä työpaikasta.

– Kyllähän koti-ikävä aina tulee. Enemmän varmaan vielä siellä kotipuolessa, kun on pienet lapset, myöntää Helenius.

Helenius on iloinen siitä, että työnantaja mahdollistaa myös etätyöskentelyn Oulun seudulla.


Veronmaksajat: "Kokonaan työn perässä muuttaminen voi olla mahdotonta"

Verovähennyksestä saatava loppuhyöty riippuu ansiotulojen progressioista eli käytännössä verovelvollisen palkan pidätysprosentista.

Tässä esimerkkilaskelma. Jos kakkosasunnon vuokra olisi 500 euroa kuukaudessa, ei työasuntovähennystä saisi koko vuodelta maksetusta 6 000 eurosta, vaan asetetusta maksimimäärästä, joka on 5 400 euroa.

Jos henkilön veroprosentti on 30, saatu verohyöty olisi hänelle noin 1 600 euroa. Se on huomattavasti enemmän kuin ennen vuoden 2019 korotusta, jolloin verohyöty olisi ollut ainoastaan 900 euron luokkaa.

Työasuntovähennyksen edellytyksistä kerrotaan tarkemmin verottajan sivulla. 

Veronmaksajain Keskusliitossa korotettua veroetua kuvaillaan tuntuvaksi ja hyödylliseksi. Liitossa uskotaan, että uudistus on piristys kansantaloudelle.

– Työn perässä muuttaminen kokonaan voi olla mahdotonta, jos molemmat puolisot ovat työssä ja lapsilla koulut kesken. Uusi työ voi myös olla epävarma, huomauttaa Veronmaksajain lakiasiain johtaja Vesa Korpela.  

Lue myös:

    Uusimmat