Mainos

45+ nainen lähettää innokkaimmin pääsiäiskortteja

Suomalaiset ovat innokkaita lähettämään pääsiäisenäkin kortteja. Pääsiäiskortteja postitetaan jopa 1,5 miljoonaa kappaletta. Pääsiäinen onkin vakiintunut kolmanneksi vilkkaimmaksi korttisesongiksi joulun ja ystävänpäivän jälkeen. Mutta kuka kumma oikein postittaa pääsiäiskortin?

Pääsiäiskortin lähettäjä on Itellan tuotepäällikön Mari Jäntin mukaan tyypillisesti sellainen, joka muistaa sukulaisiaan ja ystäviään muinakin sesonkeina. Lähettäjä on yleensä kypsissä kymmenissä oleva nainen, mutta ei välttämättä mikään mummo.

- Sellaiset ihmiset, jotka lähettävät paljon joulukortteja, laittavat myös pääsiäisenä kortteja postissa. He ovat yleensä naisia, jotka ovat 45-vuoden paremmalla puolen.

Tällaiset postikorttiaktiivit lähettävät keskimäärin runsaat 50 postikorttia vuodessa, joista noin puolet on joulukortteja. Loput ovat sitten pääsiäiskortteja, ystävänpäiväkortteja ja muita onnittelukortteja.

Posti vie kymmeniämiljoonia kortteja vuodessa

Postikorttien lähettämistä on tutkittu Itellassa vuonna 2007. Tutkimuksessa siis paljastui, että innokkaimpia korttien lähettäjiä ovat hieman yli 45-vuotiaat naiset. Kaikkiaan suomalaiset lähettävät noin 70 miljoonaa postikorttia vuodessa.

- Pääsiäiskorttien lähettäminen siis korostuu niin kutsutussa aktiiviporukassa ja muilla se on hyvin pientä. Miehet ja nuoret eivät lähetä kovin innokkaasti kortteja pääsiäisenäkään, selvittää Mari Jäntti.

Perinteinen postikortti on suomalaisille edelleen tärkeä muistamisen väline. Aito paperinen kortti koetaan arvoksi sinänsä ja se ilahduttaa saajaansa.

- Suomalaiset arvostavat tämän meidän viimeisimmän tutkimuksenkin mukaan postikortin saamista paljon. Kortin muodossa kotiinsa saa jotakin konkreettista hiplattavaa. On kiva tulla kotiin, jos eteisessä on kortti odottamassa. On myös paljon ihmisiä, jotka säilyttävät korttejaan vuosia, kertoo Jäntti.

Sähköisten palvelujen yleistymisestä huolimatta postikortti on pitänyt pintansa koko 2000-luvun.

"Postikortti kertoo, että välitän"

33-vuotias Jaana ei ehkä ole iältään tilastollisesti tyypillinen postikortin lähettäjä. Jaana lähettää joka pääsiäinen noin 25 postikorttia sukulaisille ja ystäville.

Jaana ei yleensä osta valmiita kortteja, vaan hän askartelee ne lastensa kanssa.

- Tänäkin pääsiäisenä aiomme askarrella lasten kanssa kortit. Ne postitetaan sitten mummuille, vaareille, tädeille ja ystäville, jotka osaavat arvostaa tuotoksia, Jaana kertoo.

Jaana postittaa perheineen joka vuosi myös joulukortteja ja ystävänpäiväkortteja. Häntä voisi siis kutsua tyypilliseksi "postikorttiaktiiviksi".

Mutta miksi ihmeessä hukata aikaa ja rahaa joka vuosi samoille ihmisille lähetettäviin kortteihin?

- Koska postikortti ilahduttaa saajaansa suunnattomasti. Se on pieni ele, jonka voi tehdä toisen hyväksi. Kortilla voi kertoa toiselle, että "hei, mä muistan ja olen viitsinyt ottaa sen ajan juuri sinua varten", Jaana perustelee.

"Lähettäisin pääsiäiskortteja, jos olisi aikaa"

35-vuotias Jari kertoo, että lähettäisi postikortteja mielellään enemmänkin, jos töiltä olisi aikaa. Hänen mielestään korttien lähettäminen postissa on hauska tapa ja ilahduttaa saajaansa.

- Joulukortin lähettäminen kuuluu ehdottamana osana jouluvalmisteluihin. Lähetän joka joulu parikymmentä korttia, Jari kertoo.

Jari ei lähetä pääsiäiskortteja, mutta toivoo, että tulevaisuudessa voisi askarrella niitä lastensa kanssa yhdessä.

- Nyt lapset ovat niin pieniä, että saksilla tehtäisiin lähinnä haavoja. Varmasti joskus myöhemmin koittaa pääsiäiskorttienkin aika.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.