Mainos

45 minuuttia: Nuori pelkää saavansa huoran leiman

Seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi joutuneet nuoret hakeutuvat seksuaaliterveysneuvontaan yleensä jonkin muun syyn kuin hyväksikäytön vuoksi.

Terveydenhoitajan tehtävä on kartoittaa nuoren kokonaistilanne selvittämällä myös mahdollinen hyväksikäyttö.

– Nuori pelkää, että jos maksullisen seksin myyminen paljastuu, hän saa huoran leiman. Oli sitten kyse tytöistä tai pojista niin sen leiman tai stigman kantaminen on tosi rankkaa, valottaa Väestöliiton erityistason seksuaaliterapeutti Kirsi Porras.

Väestöliitossa on jo vuosien ajan hoidettu maksullista seksiä myyneitä lapsia ja nuoria. Portaan mielestä on tärkeää, että nuori pääsee nopeasti hoitoon. Nuori kokee sen äärettömänä loukkauksena, jos hän ei pääse hoitoon nopeasti.

– Nuori voi oireilla näkemällä painajaisia, hän saa itsetuhoisia ajatuksia, hän voi ryhtyä viiltelemään itseään – silloin kolmen viikon odotus on ehdottomasti liian pitkä, toteaa Porras.

Toiset nuoret tuomitsevat

Väestöliitossa hoitoa pyritään tarjoamaan nuorelle jo samalla viikolla. Terapia-aikataulut järjestetään nuoren tarpeen mukaan jopa kaksi kertaa viikossa.

– Toiset nuoret tuomitsevat maksulliseen seksiin suostuneen jyrkästi. Nuori voidaan jopa syrjäyttää kaveriporukasta, paljastaa Porras.

Väestöliiton erityistason seksuaaliterapeutti Kirsi Portaan kokemuksen mukaan nuori uskoutuu korkeintaan toiselle maksullista seksiä myyneelle nuorelle. Pelko ja häpeä estävät asian kertomisen muille.

– Jos nuori ei uskalla puhua kenellekään, se voi aiheuttaa ahdistusta ja huonommuuden tunnetta. Nuori voi jopa ajatella, että kuka tahansa voi tulla tekemään hänelle mitä tahansa ehdotuksia. Pahimmillaan se johtaa siihen, että nuori ei halua kasvaa aikuiseksi, suree Porras.

45 minuuttia huomenna klo 20: Koululaisia varoitetaan seksin vonkaajista

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.