Mainos

45 minuuttia: Haaskoille tulossa tiukemmat säännöt

Maa- ja metsätalousministeriö haluaa villiintyneen haaskankäytön kuriin.

Haaskan käyttö metsästyksessä ja luontokuvauksessa on yleistynyt. Haaska on luonnoneläimen syötiksi maastoon jätetty eläimen raato.

Haaskojen käyttöä koskevat useat eri lait ja asetukset ja sitä valvovat useat eri viranomaiset. Karhunmetsästyksessä haaskaa ei saa käyttää, pienpetopyynnissä taas saa.

Haaskassa saa käyttää esimerkiksi hirven teurasjätteitä, mutta lehmää, lammasta ja vuohta tai turkiseläimiä ei saa eläintautivaaran vuoksi käyttää haaskassa lainkaan. Elintarviketurvallisuusvirastolle Eviralle ilmoitettuja haaskapaikkoja on noin 240, ja paikat ovat painottuneet Itä-Suomeen.

Lisää riistakameroita - lisää haaskoja

Haaskoja ei aina käytetä luvallisesti ja oikein. Tänä syksynä Pohjois-Karjalan Juuasta löytyi puussa roikkuva vasikka. Ministeriöön on kantautunut tietoa siitä, että haaskoja käytetään myös karhunmetsästyksessä, jossa haaskaa ei saisi käyttää.

- Olettaisin, että käyttäminen dopingina on lisääntynyt siellä missä karhukanta on runsas, sanoo neuvotteleva virkamies Sami Niemi maa- ja metsätalousministeriöstä.

Nyt ministeriössä pohditaan, kuinka haaskojen käyttöä koskevat säännöt saadaan nykyistä yksinkertaisemmiksi ja tehokkaammiksi.

- On syntynyt sääntelemätön tilanne, johon on syytä nyt puuttua. Esimerkiksi metsästyslainsäädännön sääntelemättömyys juontaa juurensa siitä, että karhujen osalta ravinnolla houkuttelua ei juurikaan ollut lainsäädännön syntymisen aikaan. Riistakameroiden lisääntyminen 2000-luvulla on lisännyt riistakamerapaikkoja ja haaskojen ja muiden ravintohoukuttimien käyttöä, Niemi sanoo.

Uudet säännöt jo ensi syksynä

Uusia sääntöjä laadittaessa yritetään ottaa huomioon esimerkiksi luontokuvauksen ympärille syntynyt liiketoiminta. Säännöt ovat kuitenkin tiukkenemassa nykyisestä.

– Pyrimme siihen, että tämä villi ja vapaa toiminta päättyisi. Täytyy erityisesti pohtia sääntelyn aikaa, jotta ei jäisi päällekkäisyyttä. Kun karhunmetsästys alkaa elokuussa, maaston pitäisi olla tyhjänä haaskoista, jotta valvonta olisi mahdollisimman helppoa,  Niemi sanoo.

Tavoitteena on se, että kaikki tarvittavat lainsäädäntömuutokset olisivat voimassa jo ennen seuraavaa karhunmetsästyskautta ensi syksynä.

- Uusi sääntely tekee karhunmetsästyksestä oikeudenmukaisempaa. Kaikki ovat samalla viivalla, kun laittomat haaskat, joita tänäkin syksynä on tietoon tullut, karsitaan pois, Niemi sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.